Доступність посилання

ТОП новини

Російські спецслужби посилюють безпеку в Сочі


Російські сили безпеки розшукують людину, яка потенційно може скоїти теракт під час відкриття Зимових Олімпійських ігор у Сочі. Напередодні відкриття змагань, що мають відбутися на кавказькому курорті наступного місяця, російські спецслужби намагаються продемонструвати світу, що Росія, попри війни на Кавказі та напружену безпекову ситуацію в цьому регіоні, спроможна провести там Олімпіаду.

У районі Сочі сили безпеки Росії роздають фотографії молодої жінки у мусульманській хустці. За повідомленнями, 22-літній Рузанні Ібрагімовій, вдові північнокавказького бойовика, вдалося потрапити в Сочі (попри те, що з 7 січня там – зона особливої безпеки), і разом із іншими підозрюваними вона планує здійснити там терористичний акт.

Це повідомлення – лише останнє у стрічці новин про посилення заходів безпеки навколо Сочі – міста, що лише в кількох сотнях кілометрів від Північного Кавказу, де вбивства, вибухи, викрадення людей і далі є буденною справою, а повстанці так і не склали зброю. Їхній лідер, Доку Умаров, пообіцяв зупинити Олімпіаду, яку він називає «сатанинською», «всіма способами, які дозволить Аллах».

Протягом вихідних на одному з екстремістських веб-сайтів з’явилося відео, на якому люди, які взяли на себе відповідальність за нещодавні самогубні акти у Волгограді, заявили, що вони готують «сюрприз» і на відкриття Олімпіади.

Російський безпековий оглядач Андрій Солдатов говорить, що відео призначене для росіян, які живуть поза Північним Кавказом, і, можливо, не дуже добре знають, що там відбувається.

«Це відеозвернення спрямоване саме до мешканців центральної Росії. Навіть музика, яка лунає на його тлі, – це російськомовна пісня, що досить нетипово для таких кліпів», – пояснює російський журналіст та експерт з питань безпеки.

Сили безпеки працюють. Чи буде безпека?

Російський президент Володимир Путін тим часом випромінює впевненість у тому, що заходи безпеки в Росії будуть достатніми для успішного проведення Олімпійських ігор.

«Наше завдання як організаторів полягає у тому, щоб забезпечити безпеку і учасників і гостей цього спортивного свята, і ми все для цього зробимо», – заявив Путін на прес-конференції в Сочі 19 січня.

Попри критику на адресу Москви та відмову президента США Барака Обами відвідати відкриття Олімпіади, американські сили безпеки співпрацюють із російськими для гарантування безпеки під час ігор. Міністерство оборони США заявило, що військові кораблі будуть напоготові у Чорному морі. А американські медіа повідомляють про те, що американські сили безпеки допитують в Америці вихідців із Північного Кавказу.

Та, на думку російського безпекового експерта, навряд чи ця співпраця зможе запобігти терористичному нападові, адже навіть понад 40 тисяч спецслужбовців не зможуть нічого зробити, коли немає належної співпраці між ними.

«Що стосується кількості сил на місцях в Сочі, вся проблема в тому, що для того, щоб запобігти нападу одинаків терористів-смертників – і в цей момент ми повинні припустити, що це є головною загрозою, – кількість сил і засобів в Сочі – не критична проблема. Найважливішим питанням є якість координації, обміну інформацією між ними, і їхня здатність отримати корисну інформацію», – говорить експерт.

Матеріал підготували Марія Щур, Robert Coalson та Любов Чижова з Російської служби Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG