Доступність посилання

ТОП новини

Послам не дали змоги поставити питання урядовцям


Олена Лукаш
Олена Лукаш
Заяви представників деяких країн щодо невідповідності європейським стандартам законів, ухвалених 16 січня, викликають «щонайменше здивування». Про це заявила сьогодні міністр юстиції Олена Лукаш на зустрічі з іноземними дипломатами.

«Ці заяви пролунали ще до появи текстів законів. Я, міністр юстиції, ще не бачила текстів законів, а деякі дипломати дозволили собі, не читаючи їх, не вникаючи в їхню суть і не порівнюючи зі власним законодавством, засудити їхній зміст. Хотілось би вірити, що такі заяви лунають тільки через не ознайомлення з текстами законів, і ці заяви не свідчать про подвійні стандарти щодо України», – наголосила Лукаш.

Тим часом посол Німеччини Крістоф Вайль зауважив, що з текстами законів дипломати ознайомлені, і вони хотіли б почути відповіді на свої питання.

«Ми читали тексти законів і ми занотували, за яких обставин їх ухвалили. З огляду на політичний контекст, закон має не лише букву, а і дух, котрий не виглядає цивілізованим. Крім того, ми не почули жодного слова співчуття з приводу загибелі двох людей – учасників протесту минулої ночі», – заявив посол.

По закінченні зустрічі з керівниками МЗС, Міністерства юстиції, МВС, СБУ і Генеральної прокуратури України іноземні дипломати висловили незадоволення тим, що не мають змоги поставити запитання до урядовців.

Водночас міністр закордонних справ Леонід Кожара зауважив, що «формат нинішньої зустрічі передбачав брифінг за участю представників міністерств і відомств України». «І, як я говорив раніше, ми не збиралися мати політичні дискусії. Якщо ви хочете поділитися зі мною своїми думками, зв’яжіться з моїм секретаріатом пізніше», – сказав міністр послам.
XS
SM
MD
LG