Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники побачили в Україні серйозний відступ за 2013 рік


Україна на «мапі свободи» – частково вільна (жовтий колір; фіалковий – невільні країни)
Україна на «мапі свободи» – частково вільна (жовтий колір; фіалковий – невільні країни)
Правозахисна організація Freedom House («Дім Свободи») зі США заявила в оприлюдненому сьогодні звіті, що серед країн світу, в яких минулого року стався серйозний відступ у дотриманні прав людини і громадянських свобод, опинилася й Україна, поруч із Росією, Казахстаном чи Азербайджаном.

Організація, що базується у Сполучених Штатах, звернула увагу, що в Україні демократія минулого року продовжила занепад, що відбувається за влади президента Віктора Януковича. Зокрема, заявив її віце-президент Арч Паддінґтон, занепокоєння викликали сутички силовиків із противладними демонстрантами наприкінці того року. За його словами, США мали б енергійніше засуджувати такі події.

В інтерв’ю Радіо Свобода Арч Паддінґтон заявив: «Ми дуже стурбовані через Україну. Відколи Янукович прийшов до влади, країна значно опустилася, а минулого року опустилася ще далі. Нас також дуже непокоять події, що відбуваються там зараз. Нас турбує й те, що влада США не досить твердо протестувала проти політики української влади».

У Росії, мовиться у звіті, влада президента Володимира Путіна продовжила антидемократичні тенденції і у внутрішній, і в зовнішній політиці. Зокрема, за кордоном Росія продовжила минулого року «кампанію залякування» сусідів, вимусивши Україну і Вірменію перервати тісніші зв’язки з Європейським союзом. Усередині країни влада пішла на кроки проти вразливих меншин, у першу чергу сексуальних та етнічних, і посилила контроль за засобами інформації.

Уряди Туркменистану й Узбекистану опинилися в цьому звіті серед десяти найгірших у світі порушників прав людини за минулий рік; Білорусь виявилась на ненабагато вищому місці. Натомість правозахисники, серед іншого, відзначили у звіті поступ у Грузії й Молдові.
XS
SM
MD
LG