Доступність посилання

ТОП новини

Віце-президент Європарламенту знову закликав до санкцій щодо України


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Віце-президент Європейського парламенту, італієць Джанні Піттелла знову закликав сьогодні до санкцій щодо політиків «авторитарної», за його словами, України.

«Тоді як США вже передбачили деякі санкції проти українських політиків, ми ж (євроспільнота) стоїмо осторонь і робимо вигляд, що споглядаємо, а в підсумку неспроможні зайняти конкретної позиції», – заявив він у телефонному інтерв'ю італійському виданню La Repubblica.

Як повідомив чільний європосадовець, він вкотре запропонував колегам припинити видачу віз українським політикам-представникам режиму та заблокувати їхні банківські рахунки.

За словами Джанні Піттелли, керівництво Євросоюзу поінформоване про його пропозиції.

Він сподівається, що завдяки спільним зусиллям інституцій ЄС та національних парламентів країн євроспільноти вдасться зробити рішучий крок для розблокування української ситуації.

Заступник голови Європарламенту, який сам побував на початку місяця в Києві, розповів, що став свідком репресій проти багатьох українських журналістів. Він засудив дії президента Віктора Януковича, який, за його словами, «з одного боку, прагне діалогу з опозицією, а з іншого – посилає міліцію проти маніфестантів».

«Україна нині авторитарна держава», – дійшов висновку Джанні Піттелла. Саме тому, на його думку, необхідна рішуча позиція ЄС, щоб дати важливий сигнал: події в Україні – не лише внутрішня справа цієї країни, і Євросоюз не дозволить, щоб у центрі Європи так зневажали і нехтували правами людини.

Під час перебування в Україні на початку місяця Піттелла вже закликав європейські інституції вдатися до «рішучих заходів», зокрема, певних санкцій та антикорупційних розслідувань, щоб «зупинити антидемократичні дії в Україні».

Українська опозиція вимагає від Заходу запровадити персональні санкції щодо чільних українських посадовців, яких вона вважає винними у протистоянні останніх місяців. У ЄС і у США про такі санкції говорять окремі політики, але на офіційному рівні розмов про це переважно уникають.

Учора у США Державний департамент, нагадавши про скасування віз кількох людей в Україні, причетних до насильства в листопаді і грудні минулого року, заявив, що «продовжить розглядати додаткові кроки у відповідь на використання насильства будь-якою зі сторін».
XS
SM
MD
LG