Доступність посилання

ТОП новини

Український режим перейшов Рубікон – польські ЗМІ про Україну


Топ-тема польських ЗМІ – події в Україні. Засоби масової інформації досить докладно розповідають про те, що трапилося 22 січня в Києві, описують обставини загибелі людей. Провідні публіцисти Польщі висловлюють своє обурення діями української влади й закликають польських політиків та їхніх колег із ЄС до більш рішучих дій щодо Януковича та його оточення.

«Цей день назавжди залишиться в історії України, у героїчній та трагічній традиції» – так оцінює події 22 січня в Києві головний редактор видання Gazeta Wyborcza Адам Міхнік у тексті під промовистим заголовком «Український режим перейшов Рубікон».

Описуючи трагізм української ситуації, Міхнік запитує: «Чи це суверенні рішення президента Януковича? Чи Віктор Янукович вже не став маріонеткою на зразок Кагановича, сталінського ставленика Кремля в Україні?». Редактор газети наголошує: «У цю драматичну мить потрібно без двозначності сказати: Польська демократія на боці української демократії та суверенності».

Єжи Гащинський, оглядач газети Rzeczpospolita у статті «Європа повинна нарешті тупнути на Януковича» пише про недостатньо жорстку реакцію Заходу на політику президента України.

«На жаль, – нарікає Гащинський, – вчорашня реакція Європи засвідчує, що динозавр надалі може робити, що тільки йому заманеться. До нього надалі ставляться мов до яйця, якому нашіптують про занепокоєння, про необхідність з’ясування обставин смерті протестувальників та сподівання діалогу з опозицією. Але таке нашіптування нікого не переконує, а тим більше Януковича». Діалог Януковича з опозицією, переконаний польський публіцист, був би ефективнішим, якби Європа нарешті тупнула ногою і висловила погрозу інтересам динозавра та його оточення. Якби вона вирішила застосувати санкції щодо політиків, функціонерів, чиновників, які мають кров на руках».

Консервативний інтернет-портал niezalezna.pl повідомляє про звернення польських єпископів до українського духовенства.

Конференція єпископів Польщі висловила солідарність з українським народом. «У цей складний для українського народу час прагнемо висловити йому почуття нашої братньої близькості та єдності, а також запевнити, що ми з вами солідарні», – написали польські єпископи. Вони висловили співчуття родинам трагічно полеглих впродовж останніх днів.

Часопис Wprost інформує про рішення почесного консула України в місті Познань Вітольда Горовського. На знак протесту проти брутальності українських силовиків він вирішив закінчити співробітництво з українським дипломатичним відомством. Портал цитує заяву консула: «Моє рішення є особистим і пов’язане з учорашніми подіями в Києві». Горовський вважає, що вбивства людей у Києві та впровадження положень, які різко обмежують демократичні права – це події, які не залишили йому вибору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG