Доступність посилання

ТОП новини

Українці їдуть до Давоса на пікет


Федір Довгич
Федір Довгич
У Давосі, на щорічних зборах Всесвітнього економічного форуму, на п’ятницю запланований «український день». Однак цього дня замість традиційного українського обіду, який щороку влаштовував підприємець Віктор Пінчук, на учасників щорічних зборів чекають інші акції – пікети і мітинги українців, які з’їдуться з різних країн Європи, щоб звернути увагу на ситуацію в Україні. На таку акцію прямує з Праги Федір Довгич – лікар-ветеринар, який не належить до жодної організації, але, як він пояснив в інтерв’ю Радіо Свобода, йому не байдужа доля України.

Ця акція узгоджена з владою Швейцарії. Українська діаспора Швейцарії це зробила. Завтра (у п’ятницю) від першої до п’ятої вечора відбудеться пікетування цього економічного форуму в Давосі.

– Скільки приблизно людей їде разом із Вами з Праги?

– Взагалі 10 осіб, дві машини. Одна машина їде зараз із Польщі, із Вроцлава, і одна машина – 5 людей – їде з Праги. Це наші власні машини.

– Чи Ви знаєте приблизно, наскільки масовою планується ця акція?

– Якщо я не помиляюсь, чекають в середньому близько ста людей, але там були питання в мережах, які підтримують (акцію – ред.), що може приїхати і більша кількість учасників, але все залежить від того, на скількох людей був виданий дозвіл на проведення акції.

– Ви домовлялися між собою в соціальних мережах?

– Так. Я шукав зараз у мережі Facebook, де маю зараз більшість своїх друзів, групи, які підтримують якісь акції спротиву, які будуть відбуватись в Чехії, в Празі, а потім побачив, що буде проводитись пікетування цього економічного форуму в Давосі. Я приєднався до цієї групи, потім знайшлися люди, котрі також бажали би їхати, ми домовились і сьогодні ввечері вирушаємо. На жаль, я не можу дуже вільно розмовляти українською, тому що рідною для мене є російська, цією мовою розмовляли мої батьки, через це інколи треба якийсь час, щоби я знайшов якісь підходящі слова.

– Але Ви дуже гарно говорите, мушу Вам сказати. Які гасла будуть на вашій акції у Давосі?

– Задача цієї акції привернути увагу до порушення людських прав в Україні. Також звичайно буде привернута увага до останніх подій. Будуть плакати, які можуть показати країнам Західної Європи, Америки, що гроші, які українські чиновники мають в європейських банках, можуть бути отримані несправедливим шляхом, вкрадені чи пов’язані з нелегальним бізнесом. Також звичайно, щоб привернути увагу до того, що відбувається останнім часом, це силові розгони демонстрацій і вбивства.

– Наскільки Ви вірите, що ваша акція може в якійсь мірі допомогти ситуації?

На жаль не можу бути зараз в Києві на барикадах, але таким чином мені дуже хотілося б підтримати цю нашу революцію
– Звичайно, якщо ми туди їдемо, то ми дуже сподіваємося, що максимально зможемо привернути увагу. Це таке місце, де, я думаю, буде дуже багато представників засобів масової інформації зі всього світу, які зможуть побачити цю акцію протесту. Я на жаль не можу бути зараз в Києві на барикадах, але таким чином мені дуже хотілося б підтримати цю нашу революцію.
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG