Доступність посилання

ТОП новини

Демонстранти у Лондоні вказують на відповідальність Фірташа, Ахметова


Лондон – Українці у столиці Британії вийшли до лондонської біржі цінних паперів, щоб вказати на відповідальність українських олігархів за стан справ в Україні.

У четвер увечері кілька сотень демонстрантів вийшли під українськими прапорами, з гаслами і закликали «зупинити фінансувати убивства».

Більшість демонстрантів становили українці – працівники міжнародних фінансових, юридичних та інших установ лондонського Сіті.

Інші лондонці з симпатією реагували на демонстрантів, підходили з додатковими запитаннями про ситуацію в Україні і фотографували протестувальників на свої мобільні телефони.

Українці роз’яснювали, що гроші Ріната Ахметова, Дмитра Фірташа та інших олігархів, які мають інтереси у Лондоні, привели президента Януковича до влади і контролюють значну частину депутатів від урядової Партії регіонів у Верховній Раді.

Фірташ

Дмитро Фірташ має щораз тісніші зв’язки з Британією, зокрема тому у четвер місцем українського пікету у Лондоні була обрана біржа.

Фірташа називають провідним акціонером британської компанії JKX Oil. Він зробив великі пожертви на користь університету в Кембриджі. Минулої осені його фонд влаштовував кількаденні заходи «Днів України у Великій Британії».

Лондонські українці наполягають, що наближені до влади олігархи повинні знати про відповідальність і – у разі потреби – бути об’єктом санкцій проти українських владних кіл.

«Зацікавлений в економічному розвитку України бізнесмен повинен розуміти, що така ескалація конфлікту не веде до збільшення його активів, тому він повинен закликати владу сісти за стіл переговорів і визнати легітимний протест в Україні», – зазначила у коментарі для Радіо Свобода Орися Луцевич, політолог із Королівського інституту з міжнародних справ.

На тлі закликів до санкцій стосовно українських владних кіл Орися Луцевич каже, що вже зараз є можливості зовнішнього тиску з метою зупинити свавілля можновладців.

«Розслідування банківських рахунків тих осіб, які обіймають політичні посади, або їхніх сімей, бо у Європі є постанова, яка дозволяє це, яка навіть вимагає від європейських банків розслідувати наявність надходжень від людей, які обіймають вищі посади. Почати розслідування віце-прем’єра Клюєва та інших осіб, які мають рахунки в Англії та в Австрії – це вже дієвий спосіб», – наголосила Орися Луцевич.

Вплив олігархів у Британії

Тим часом є кола в Британії, які стурбовані можливим непрямим впливом пострадянських грошей зокрема коштів українських олігархів на британський політикум.

Газета Independent опублікувала статтю, в якій вказала на пожертви урядовій Консервативній партії від британського підприємця Роберта Шелтера-Джонса, який згідно з Independent «опікується активами українського мільярдера» Дмитра Фірташа.

Роберт Шелтер-Джонс – виконавчий директор холдингової компанії Group DF. Independent з’ясувала, що Консервативна партія отримала понад 57 тисяч фунтів (93 тисячі доларів) від Шелтера-Джонса.

Британський політолог Ендрю Вілсон відкидає припущення про значний вплив пострадянських олігархів.

«Від грошей олігархів користь отримують певні банкіри, можливо, певні торговці нерухомістю в Лондоні. Є певні бізнес-групи і лобістські групи, які виступали б проти санкцій, але кількість прямо зацікавлених досить маленька. ЄС повинно мати моральну відвагу і діяти там, де треба», – сказав Ендрю Вілсон Радіо Свобода.

Але загрозу іноземного впливу, зокрема на британський політикум, уже можна вважати серйозною, якщо взяти до уваги, що і самою газетою Independent, яка написала про Фірташа, кілька років тому заволодів російський мільярдер Олександр Лебедєв.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG