Доступність посилання

ТОП новини

У Криму збирають одяг «Беркуту»


У Криму збирають їжу і теплі речі для силовиків
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

У Криму збирають їжу і теплі речі для силовиків

Сімферополь – Кримський спікер Володимир Константинов закликав керівництво областей півдня і сходу України «виступити єдиним фронтом проти силового захоплення влади в країні». На його пропозицію президія Верховної Ради автономії звернулося до керівників країни з вимогою «зупинити розгул беззаконня, анархії та насилля, що заполонили країну», запровадити надзвичайний стан в Україні і припинити фінансування «бунтівних» регіонів. Крім того, керівники кримського парламенту попросили кримчан підтримати грішми і продуктами бійців «Беркута» та внутрішніх військ. Водночас, у п’ятницю кримські мусульмани молилися за мир в Україні.

Опівдні після п’ятничного намазу в усіх мечетях Криму пройшла дуа (молитва) за мир і стабілізацію ситуації в Україні. Духовне управління мусульман Криму, яке виступило ініціатором проведення такого молебню, висловило свою стурбованість масовими сутичками в Києві, які призвели до жертв, і закликало всіх учасників «Євромайдану» та правоохоронні органи зберігати спокій, не застосовувати насильство, а політиків, у свою чергу, сісти за стіл переговорів і не допустити початку громадянської війни в Україні. Щоденні молитви за мир за розпорядженням сімферопольського архієпископа Климента розпочалися і в храмах Кримської єпархії УПЦ Київського патріархату.

З поміркованим зверненням сьогодні виступив кримський прем’єр Анатолій Могильов, який, на відміну від кримського спікера, не вимагав надзвичайного стану, а закликав усі політичні сили півострова виявити «зваженість і державну мудрість», а кримчан – «зберегти мир і стабільність у спільному домі». Експерти припускають, що таку заяву кримський прем’єр був змушений зробити після виступів низки депутатів парламенту автономії, в яких лунали сепаратистські мотиви.

У Меджлісі кримськотатарського народу заяви керівників місцевого парламенту оцінюють украй негативно, називаючи їх «радикальними» і «провокаційними».
Голова міжнародного відділу Меджлісу Алі Хамзін вважає, що керівники кримського парламенту впадають в істерику.

«Раптом вони оголосили, що залишають за собою право на самовизначення. Я це розглядаю як політичну істерію сепаратистського спрямування», – зазначив Алі Хамзін.

Врятувати солдата сценарії різні

Зрештою, голова Верховної Ради АРК Володимир Константинов назвав повідомлення у мас-медіа про самовизначення Криму «провокаційними». Сьогодні ж президія кримського парламенту закликала збирати гроші для допомоги бійцям кримських підрозділів «Беркута» і внутрішніх військ, які перебувають в Києві. З подібною ініціативою напередодні виступив директор Центрального музею Тавриди Андрій Мальгін.

Протягом доби, за його словами, кримчани зібрали стільки теплого одягу і продуктів – згущене молоко, курагу, родзинки, варення, що вистачило забити ними весь багажник і салон службового «Ланосу» з кримського командування внутрішніх військ.

«Акція носить цілком гуманітарний характер і її головна мета – морально підтримати солдатів строкової служби, які перебувають зараз у Києві в гарячій ситуації», – сказав Андрій Мальгін.

Депутат Севастопольської міськради Василь Зеленчук вирішив в інший спосіб підтримати «Беркут»: він запропонував взяти на високооплачувану роботу п’ятьох бійців цього спецпідрозділу, які через відмову стріляти у людей на знак протесту звільняться зі служби.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG