Доступність посилання

ТОП новини

У Черкасах вимагають відпустити затриманих після штурму ОДА


У Черкасах вимагають відпустити затриманих після штурму ОДА
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

У Черкасах вимагають відпустити затриманих після штурму ОДА

Черкаси – У Черкасах декілька тисяч осіб у п’ятницю пікетували будівлю УМВС України в Черкаській області. Вони вимагали звільнення людей, яких було затримано у ніч на четвер після штурму Черкаської ОДА. Майже двогодинні перемови в обласному управлінні міліції не дали результату. Затриманих не відпустили, мотивувавши, що без рішення суду це порушення закону.

Вечірній мітинг у Черкасах розпочався за планом на Соборній площі. Втім, зважаючи на численні повідомлення у місцевих ЗМІ про перебування поблизу та в будівлі ОДА молодиків спортивної зовнішності – тітушок, – щоб уникнути можливих провокацій, мітинг із Соборної площі запропонували перенести під стіни УМВС України в Черкаській області. Мітингувальники підтримали такий заклик, оскільки так і не дочекалися упродовж дня відповіді від обласного прокурора щодо звільнення затриманих після штурму ОДА.

Центральними вулицями міста люди рушили до обласного управління міліції із тією ж вимогою – звільнити людей. На такі заклики відреагували у міліції і запропонували переговори. Від мітингувальників до УМВС рушили троє політиків, кілька жінок-активісток, мати затриманого 18-річного хлопця та журналісти. Щоб потрапити до кабінету на перемови, їм довелося минути кордон правоохоронців із кийками, які стояли у фойє управління у цілковитій темряві.

Попри очікування поспілкуватися із начальником управління Володимиром Ліпандіним, на зустріч до делегованих мітингувальників прийшов заступник начальника Борис Сухецький. На їхню вимогу звільнити затриманих впродовж години, він відповів: «Рішення про їх звільнення може ухвалити лише суд». За словами Сухецького, суд відбудеться у суботу, о 15:00. Тоді для затриманих й оберуть запобіжний захід.

Між тим, за словами обласного керівника Черкаської організації партії УДАР Віталія Іляшенка, затриманих позбавили приватних адвокатів і надали їх лише з однієї державної організації, яка, на його думку, не зможе забезпечити надійний захист.

«Волонтери, Народна рада набирали приватних адвокатів, щоб надати захист кожній дитині. І тут ми отримали інформацію, що вони відмовили приватним адвокатам допомагати дітям», – повідомив Іляшенко. На це Сухецький відповів, що затриманим «не можуть відмовляти».

Мій син в житті мухи не скривдив – мати 18-річного затриманого

Серед делегатів на переговорах була мати 18-річного затриманого хлопця Тетяна Духовська. Жінка розповідає, що під час штурму ОДА син взагалі допомагав травмованій дівчині Ользі Галушко, якій у голову вцілив вазон, що жбурнули з четвертого поверху адмінбудівлі.

«Він поміг перенести дівчинку до «швидкої» і його забрали. І я, як мати, хочу знати, коли звільнять мого сина. Що ж там із ним можуть робити? Мені прокурор сказав, що з ним все буде добре. Це після 12:00 сказав, а що ж було до того часу? Мені ж не показали дитину, якій 18 років, що з ним вже там зараз. Чи вони його будуть бити і допитувати? А він у житті мухи не скривдив», – розповіла жінка.

Вона просила, як не звільнити, то хоча б дати їй можливість побачити сина. Однак, і заступник начальника управління і слідчий, що приїхав до управління, відмовили їй у цьому. Останній зауважив, що, мовляв, як їй дозволять, то увесь натовп теж піде. Наприкінці, каже, вже не вмовляла на побачення, бо побачивши один одного, вони б із сином сильно розхвилювалися. Родина Духовських із села Леськи, тож жінка зараз зупинилася у рідних у Черкасах і чекає суботи.

Майже двогодинні перемови виявилися безрезультатними для мітингувальників, адже, попри їхні вимоги, жодного затриманого після штурму ОДА не відпустили. Мітинг, який обіцяв стояти і далі під стінами і вимагати звільнення хлопців, через холоднечу розійшовся о пів на десяту вечора. Більше того, згодом на їхньому місці з’явилося кілька десятків тітушок. Поки молодики спортивної зовнішності не розійшлися, із будівлі не випускали делегатів переговорів.

Пообіді у черкаських ЗМІ почала з’являтися інформація про перебування у центрі міста, зокрема біля ОДА, десятків тітушок. Згодом активісти розповідали, що бачили, як до будівлі ОДА організовано заводили молодиків спортивної статури. Більше того, під час перемовин в обласному управлінні міліції опозиціонерам весь час надходили повідомлення від очевидців про приїзд на автобусах у центр Черкас молодиків, схожих на тітушок, а також пересування містом близько півтори сотні озброєних людей у масках.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG