Доступність посилання

ТОП новини

Автомайданівців ставили на коліна в Маріїнському парку й вимагали кричати «Слава Беркуту» – затриманий


Київ – В Оболонському районному суді міста Києва визначали запобіжний захід 19 затриманим. Серед них дванадцять автомайданівців, затриманих у ніч на 23 січня та семеро майданівців, затриманих на вулиці Грушевського 22 січня. Лише двом із них суд призначив домашній арешт, всім решту – два місяці тримання під вартою. Більшість із них жорстоко побиті. Наймолодшому, студентові 20 років, найстаршому – 72. Опозиційні депутати, що намагались взяти на поруки затриманих, та їхні адвокати в один голос зазначають: усі обвинувачення написані «під кальку». Таким чином, кажуть вони, влада хоче набрати заручників для майбутніх торгів із опозицією.

У той час, як Віктор Янукович на зустрічі з главами церков і релігійних організацій пообіцяв амністувати усіх затриманих учасників акцій протесту в центрі Києва, якщо вони не чинили тяжких злочинів, практично в усіх судах столиці тривають судові процеси щодо активістів Євромайдану і Автомайдану й інкримінують їм саме тяжкий злочин – порушення ст. 294 КК України (масові заворушення) або ж порушення ч. 3 ст. 296 (хуліганство та опір правоохоронцям).

Так, 24 січня п’ятьох підозрюваних чоловіків відправив під арешт Деснянський районний суд Києва, іще сімох чоловіків – Святошинський райсуд. В Оболонському суді цілий день розглядали справи 19 затриманих автомайданівців та активістів на вулиці Грушевського. Серед них, зокрема, 72-річний дідусь із Вінничини, 20-річний студент університету Шевченка, 65-річний інвалід третьої групи, 41-річний іменинник з черепно-мозковою травмою і вибитими зубами та інші. Усі вони, згідно обвинувачень прокуратури, небезпечні злочинці, які нападали на «Беркут» чи жбурляли «коктейлі Молотова» і каміння у бік правоохоронців.
Один із затриманих (Фото Ірини Геращенко)
Один із затриманих (Фото Ірини Геращенко)

Те, як відбувається суд, зокрема в Оболонському районному суді, це приклад масових політичних справ на замовлення, каже голова комітету з питань науки і освіти, депутат від «Батьківщини» Лілія Гриневич. Вона марно намагалась взяти на поруки 65-річного затриманого на вулиці Грушевського Андрійчука. Основним доказом у справах є рапорт міліціонера і протокол його допиту, але вже в якості свідка, каже вона.

«Він приїхав 22 січня на свято Злуки, прийшов на Грушевського, стояв, дивився і раптом його схопили. Він інвалід третьої групи, у нього хворі ноги. Ніхто особливо не дослухається, винний чи не винний. Всі рішення заготовлені. Вони хочуть набрати якнайбільше заручників для торгів потім. Прокуратура зробила однакове подання для усіх, незалежно, що людина робила. Це поза межами добра і зла», – розповіла Лілія Гриневич.

Під час арешту у ще одного літнього віку чоловіка – 72-річного Миколи Пасічника – вилучили рибу, сало і хліб, проте на рішення суду це жодним чином не повпливало і його заарештували на 2 місяці, як того, хто кидав каміння у бік правоохоронців. Таке рішення судді Оболонського районного суду Києва ухвалили і щодо інших затриманих. Лише двоє – Сергій Симонов і Василь Попович – на час розслідування перебуватимуть під домашнім арештом.

Бив людей і трощив машини перший полк київського «Беркута» – затриманий

Затримані розповідають, що в ніч на 24 січня спали стоячи, бо не було місць навіть сісти. Бив людей і трощив машини автомайданівців перший полк київського «Беркута». Людей вони везли лежачими на підлозі автобуса. А перед цим їх 2,5 години протримали лежачими на снігу.

«На Кріпосному провулку їх затримав «Беркут». Спочатку їх били там. Потім вивезли в Маріїнський парк, змусили декілька годин стояти на колінах і кричати «Слава Беркуту». На їхньому фоні фотографувались. Потім били у райвідділку», – переповідає слова затриманого автомайданівця Олександра Кравцова депутат від «Батьківщини» Павло Петренко.
Затриманий Олександр Кравцов (Фото Ірини Геращенко)
Затриманий Олександр Кравцов (Фото Ірини Геращенко)

В документах слідчі написали, що Олександра Кравцова затримували в жовтому мікроавтобусі, хоча у нього був сірий Ланос. Крім того, місце події (машину) вони оглядали через п’ять годин у себе на подвір’ї Оболонського РОВД, де зафіксували в багажнику каски, бити та інші характерні для «порушників» речі.

Родичам і друзям затриманих ледь вдалося передати їм воду та деяку їжу. Близько 50 людей підтримувало їх, скандуючи під будівлею суду: «Хлопці, ми з вами», «Свободу патріотам», «Автомайдан – герої України».

Водночас Віталій Кличко, який приїхав до Оболонського суду одразу після зустрічі зі Штефаном Фюле, запевнив, що визволити цих та інших затриманих зараз є першочерговим завданням і під час перемов, що відбудуться 25 січня, єврокомісар обов’язково поставить питання про звільнення політичних ув’язнених перед діючим президентом України Віктором Януковичем.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG