Доступність посилання

ТОП новини

Захарченко: спроби мирно вирішити конфлікт – марні


Події останніх днів у столиці України показали, що спроби мирно розв’язати конфлікт, не вдаючись до силового протистояння, залишаються марними, заявив міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко.

«Наші заклики не почуті, домовленості перемир’я порушуються. У бік міліції, яка не вдається до застосування сили, адже тривають перемовини влади й опозиції, знову полетіли бруківка і «коктейлі Молотова», підпалений житловий будинок», – йдеться в зверненні Захарченка, розміщеному на сайті МВС.

«Радикальний депутат Олег Ляшко закликав затримувати і нападати на правоохоронців. Як наслідок, вночі одного міліціонера вбито пострілом в голову, троє правоохоронців захоплені на майдані Незалежності. Один з них, важко поранений, в госпіталі, ще двох продовжують утримувати в будівлі Київської міської державної адміністрації», – каже міністр.

За його словами, переговори міліції з лідерами протестів й опозиційними депутатами, які тривали вночі, не дали результату.

«Вони вже не можуть вплинути на радикальні угруповання, які контролюють захоплені будівлі та влаштовують силові акції. За оперативною інформацією, отриманою правоохоронцями, у Будинку профспілок та КМДА накопичується вогнепальна зброя», – наголошує Захарченко.

За його словами, на ці події, «які вже носять характер найвищого ступеню екстремістських дій», мирова спільнота «не повинна затуляти очі».

Опозиційні лідери не відмежовуються від радикальних сил, але вже не в змозі їх контролювати і наражають на небезпеку громадян України, заявив Захарченко.

У Києві на вулиці Грушевського демонстранти продовжують палити автомобільні шини. Дехто кидає в бік міліції каміння, але інші демонстранти закликають їх цього не робити, щоб не руйнувати перемир’я, яке триває на час переговорів.

У Штабі національного спротиву спростували повідомлення МВС про напад на міліціонерів і припускають, що поява такого повідомлення з боку міліції може стати приводом для силової «зачистки» Майдану.

«Штаб національного спротиву просить міліцію не вдаватися до провокування ситуації, тиражуючи неправдиві і небезпечні новини, зокрема нібито про напад «охорони Майдану» на працівників міліції та їхнє поранення. Штаб національного спротиву категорично заперечує такий факт і вважає його свідомою провокацією з метою збурення міліції проти протестувальників. Не хочеться вірити, що і вбивство міліціонера могли використати з такою ж метою», – сказано в повідомленні.

У штабі назвали застосування сили неприпустимим, бо воно «спричинить лише одне – ескалацію протистояння і насилля в країні».
XS
SM
MD
LG