Доступність посилання

ТОП новини

Путін вимагає від Януковича жорстких дій (світова преса)


Барикада на вулиці Грушевського у Києві
Барикада на вулиці Грушевського у Києві
Низка світових видань не виключають, що в Україні в понеділок нависла загроза введення надзвичайного стану. Оглядачі вважають, що Кремль вимагає від Януковича рішучих і жорстких дій проти опозиції та протестувальників. Захід, у свою чергу, посилює тиск на президента Януковича і попереджає, що доведеться відповідати перед світом за жорсткі дії в країні. У Брюсселі готуються до двобою з Володимиром Путіним щодо України під час саміту ЄС-Росія у вівторок.

Впливова Financial Times вийшла у понеділок із заголовком: «Загроза надзвичайного стану в Україні». Видання зауважує, що український міністр юстиції Олена Лукаш погрожувала, у відповідь на захоплення радикальними активістами будівлі її міністерства минулої ночі, що поставить на Раді національної безпеки і оборони та перед президентом Януковичем питання про введення у державі надзвичайного стану і силового розгону всіх протестів на Євромайданах. Газета наводить думки експертів про те, що, незважаючи на посилення позицій антиурядових сил, все ж влада налаштована не поступатися протестувальникам. Обидві сторони протистояння очікують вівторка, чи стане ясно на екстреній сесії Верховної Ради, що влада пересварена й розколота, і драконівські закони 16 січня будуть змінені або ж скасовані. Делегація ЄС у Києві закликала сторони до мирного вирішення цього протистояння.

Московська «Независимая газета» не виключає, що вже у понеділок, 27 січня, відбудеться контакт президента Януковича з главою Кремля Володимиром Путіним, коли Москва вимагатиме від українського глави посилити жорсткі дії проти Євромайданів та опозиції, погрожуючи при цьому зупиненням фінансової допомоги та скасуванням газових знижок. Не виключено, як наводить видання думки різних експертів, що Путін обговорить з Януковичем план втягування опозиції та активістів Євромайдану в провокаційну гру щодо участі опозиції у новому уряді. У такому випадку – вже за півроку участі опозиції в спільному керівництві економікою вона буде повністю дискредитована. Газета з Москви також вважає, що багато що буде залежати від того, якою буде екстрена сесія Верховної Ради у вівторок. Видання також наводить думки експертів щодо загрози хаосу в Україні, у разі приходу до влади опозиції, коли Росія закриє кордони і введе проти Києва широкомасштабні санкції. Такий прогноз дає близький до Віктора Медведчука політолог із Києва Михайло Погребінський.

Анджей Бєлєцький, кореспондент польської Rzeczpospolita в Києве, вважає, що поширення антивладних протестів по всій Україні і «брак порозуміння між президентом Януковичем та опозицією можуть означати сценарій конфронтації в Україні». На думку Бєлєцького, на успішне розв’язання кризи у президента Януковича вже замало часу.

В ЄС готуються, як пише вже згадана Financial Times, до «жорсткого двобою з Путіним стосовно подій в Україні». Це має відбуватися 28 січня, у день саміту ЄС – Росія в Брюсселі. В ЄС вважають, що Москва відіграє чи не ключову роль у нинішній політичній кризі в Києві і мають наміри відкрито заявити про це Путіну. Видання також цитує неназваного європейського чільника, котрий сказав газеті з Лондона: «Цей саміт з Росією не є «звичайним діловим», і настав час побачити, де ми перебуваємо у наших відносинах із Росією». Дипломат також сказав, що ЄС у вівторок зосередиться з Путіним на використанні Москвою методів тиску на своїх сусідів, включно з Україною.

Відома американська оглядач Енн Епплбаум пише на сторінках Thе Washington Post, що міфи «кольорових революцій» про лише мирний характер змін вичерпали себе на теренах нинішньої України. І, на думку Епплбаум, вже немає ілюзій, що мирно можна подолати «корумповані режими на пострадянському просторі», котрі «підтримані й посилені російськими грошима і російськими політтехнологіями». Американська оглядач резюмує: «Серйозні загрози необхідно сприймати серйозно. На торговий бойкот необхідно відповідати торговим бойкотом. Безчесну пропаганду не можна залишати без відповіді. Якщо ми хочемо застосувати санкції, необхідні справжні економічні санкції, до того ж, направити їх слід на конкретних винуватців – як у Москві, так і в Києві. Але, перш аніж вдаватися до конкретних кроків, необхідно усвідомити, що проблема носить регіональний характер, чесно визнати масштаби цієї невдачі та глибинну слабкість нашої колишньої політики. Заклики вже не працюють, пора вертатися до реальної боротьби».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG