Доступність посилання

ТОП новини

Провокатори хочуть розіграти «єврейську карту» – експерти


Київ – У міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, який за рішенням ООН світ відзначає 27 січня, в Україні обговорюють не стільки наслідки, скільки уроки трагедії. Наукові дискусії і документальні виставки проходять у багатьох містах України. Відбуваються вони на тлі глибинної суспільно-політичної кризи й актів антисемітського характеру.

У Києві в останні два тижні скоєно три напади на молодих євреїв, у столиці України та інших містах з’являються графіті з ксенофобськими гаслами. Хто винний у побитті молодих людей, хто розмальовує міські стіни нацистськими хрестами і закликами нищити євреїв, наразі не відомо. За фактами побиття міліція відкрила впровадження і на час слідства інформацію не розголошує.

А відсутність інформації дає підґрунтя для появи і поширення різноманітних чуток, вважає експерт Асоціації єврейських громад України Галина Хараз. На її думку, «єврейську карту» на тлі спротиву проти політики чинної влади розігрують саме представники влади.

Точніше, мова йде про провокаторів, які лякають суспільство єврейськими погромами у разі перемоги Майдану, зазначає експерт.

Цю думку поділяє директор Українського центру дослідження Голокосту, історик Анатолій Подольський. На його думку, протиставлення українців та євреїв вигідне тим представникам влади, хто так і не зрозумів, що на Майдани виходять не люди певних національностей, а громадяни України, які захищають свої Конституційні права.

Нині ті, хто при владі, порушують права людини, а якісь антиєврейські акції в Україні – це складова порушення прав людини
Анатолій Подольський
«Цей рік почався надто складно для моєї країни, ми не можемо, проводячи ті чи інші заходи (наукові, меморіальні, освітні), абстрагуватись від подій в Україні. На жаль, уроки минулого, уроки історії залишаються невивченими, і те, що відбувалось у часи нацизму, сталінізму, тоталітаризму, це актуально і сьогодні. Для мене очевидно, що нині ті, хто при владі, порушують права людини, а якісь антиєврейські акції в Україні – це складова порушення прав людини», – зазначив Подольський на міжнародному круглому столі з проблем вивчення уроків Голокосту в Києві.

А лікар, українка єврейського походження Олена Фінберг російською мовою через єврейські видання звернулась до єврейської спільноти світу, щоб роз’яснити, чому вона працює волонтером на Майдані.

Ті, хто стоїть нині на Майдані, захищають «нашу і вашу свободу»
Олена Фінберг
«Друзі, зрозумійте, на Майдані вирішується не єврейське або неєврейське питання, а питання цивілізаційне, антропологічне. Ті, хто стоїть нині на Майдані, захищають «нашу і вашу свободу», – наголошує лікар Фінберг.

Радикальні сили є у будь-якому суспільстві – експерт

Президент Єврейського фонду України Аркадій Монастирський у розпалюванні міжетнічної ворожнечі і ксенофобії бачить дії радикалів – представників правих сил. На думку експерта, у кожному суспільстві будь-якої держави є так званий «правий сектор», налаштований ворожо стосовно людей іншої віри чи іншого народу.

Пишуть якісь жахи у соціальних мережах, які виглядають як фейки
Аркадій Монастирський
«Я не можу сказати, хто точно за цим стоїть. Але є якісь єврейські організації, яких ми навіть не знаємо. Пишуть якісь жахи у соціальних мережах, які виглядають як фейки. Є реальність, і ми можемо сказати, що останнім часом, на жаль, було кілька нападів на студентів релігійної школи на Подолі у Києві. Були й окремі виступи на Майдані, з антисемітським духом, але зараз ця проблема відійшла на другий план. Хоча все-таки певні побоювання залишаються», – додав експерт у розмові з Радіо Свобода.

Українські політики і громадськість, як і єврейська спільнота країни, схильні вивчати наслідки й уроки Голокосту, а не причини його виникнення, вважає історик Віталій Нахманович. У розмові з Радіо Свобода він зазначив, наскільки нині для України важливо вивчити уроки Голокосту.

Перекладання відповідальності призводить до диктатури і масового терору, як це було у нацистській Німеччині
Віталій Нахманович
«В Україні відбувається конфлікт між тими, хто хоче взяти відповідальність за своє життя і долю країни у свої руки, і тими, хто цього не хоче, а хоче все перекласти «на розумного дядька». Зазвичай, оце перекладання відповідальності призводить до диктатури і масового терору, як це було у нацистській Німеччині. Цей урок Голокосту ми мали би нині обговорювати й усвідомлювати», – зауважив Нахманович.

Президент України Віктор Янукович у зверненні до українців у зв’язку з міжнародним днем пам’яті жертв Голокосту закликав «відстоювати принципи мирного співіснування, утверджувати злагоду і терпимість у суспільстві», – наголосив президент.

«Як уособлення лютого антисемітизму та ксенофобії, Голокост став символом страждань єврейського народу. Тільки на українській землі від рук нацистів загинули сотні тисяч його представників. Вшановуючи їх пам’ять, ми згадуємо про героїзм українців, які з ризиком для життя рятували євреїв від знищення в Бабиному Яру або інших місцях масових розстрілів», – зазначив Янукович у зверненні 27 січня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG