Доступність посилання

ТОП новини

Україна докотилась до того, що не є суб’єктом переговорів – експерт з Росії


Київ – Всі політичні еліти в Україні та за кордоном очікують на результати двох важливих подій у віторок: позачергової сесії Верховної Ради та зустрічі представників Росії та Європи щодо українського питання. Відтак майбутнє України викликає гострі дискусії. Вони лунали і під час відео-мосту Москва-Київ, що відбувся 27 січня за участі українських та російських експертів. Варто терміново вирішити внутрішні суперечності і досягти компромісу, наголошують деякі з них, натомість інші переконують – без втручання ЄС і Росії, зробити цього не вдасться.

Корабель українського національно-політичного проекту тоне на наших очах і врятувати його зможе лише компроміс влади і опозиції, проводить аналогію виконавчий директор політологічного центру «Північ-Південь» в Росії Олексій Власов.

«Не виправдалась ставка на політичну диверсифікацію у зовнішній політиці і не виправдалась ставка політики України як великого корабля, де і влада, і опозиція знаходяться разом і час від часу змінюють одне одного за штурвалом. Зараз цей корабель почали розпилювати на частини. І результат один – цей корабель потоне. Єдиний вихід – змінити правила гри. Інше питання, хто буде ці правила пропонувати, коли схід і захід України цивілізаційно розділені?» – розпочав дискусію з відкритого запитання Власов.

Опозиція хоче все й одразу, а головна вимога президентські вибори – Яхно

Щоб вирішити ситуацію, опозиція повинна зробити крок назустріч і з конфронтації переключитись на діалог, наголошує директор Інституту національної стратегії України Олеся Яхно. Наразі ж, опозиція хоче все і одразу, її лідери ­не відокремили короткострокові цілі від довгострокових, а зліпили все в одне. В цей час, людям на Майдані не достатньо амністії затриманих чи скасування законів від 16 січня, наголошує вона, люди вимагають зрозумілої перспективи на найближчий рік і гарантій, що це буде виконано.

«У нас чомусь всі звикли, що треба йти від дрібного. Відміна законів, наприклад. Але всі розуміють, що це не зніме той рівень протестів, які ми зараз маємо. Зніме головне питання – президентські вибори. І це є предметом переговорів. І коли я бачу перелік вимог опозиції щодо переговорів, то бачу, що не вписується звільнення Юлії Тимошенко в тему президентських виборів. Ставка робиться на публічні дискусії. І все. А повинні були б досягти простої речі. Або ми проводимо дострокові вибори, або строкові. А другий пункт: як ми забезпечуємо те, чи вибори дострокові, чи строкові, були проведені максимально чесно. І третє, з якими повноваженнями буде наступний президент. Це погоджується і всі питання будуть йти простіше», – пояснює вона.

Україна слухає і виконує поради збоку – Жарихін

Натомість, на переконання заступника директора Інституту країн СНД Володимира Жарихіна, українська влада і опозиція не є суб’єктами переговорів. Вони схильні прислухатись до рецептів і порад збоку, а тим паче їх виконувати. І саме тому переговори між Росією та ЄС, де вирішуватиметься українське питання, неспроста відбудуться без участі представників України.

«На даний момент в Україні немає суб’єкта, який зміг би відповідально і з певними можливостями реалізувати в домовленості в подальшому, брати на себе якісь зобов’язання. Ось до чого, на жаль, докотилась Україна», – сказав він.

Експерти зійшлися на думці, що в даній ситуації потрібно реалізувати варіант, коли Україна матиме зону вільної торгівлі і є ЄС, і з Росією, адже лише в цьому випадку можна уникнути розколу країни. І для цього потрібна, перш за все, політичні воля і опозиції, і влади. Якщо ж в Україні буде введено надзвичайний стан чи сценарій силового розгону, Україну чекає «партизанщина» і теракти на місцях.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG