Доступність посилання

ТОП новини

Саміт ЄС – Росія закінчився, Путін пообіцяв не втручатися у справи України


Володимир Путін, Герман Ван Ромпей, Жозе Мануел Баррозу на прес-конференції у Брюсселі, 28 січня 2014 року
Володимир Путін, Герман Ван Ромпей, Жозе Мануел Баррозу на прес-конференції у Брюсселі, 28 січня 2014 року
У Брюсселі сьогодні завершився короткий саміт ЄС – Росія, однією з головних тем якого стало нинішнє становище в Україні, що виникло після зупинення владою в Києві минулої осені європейської інтеграції під тиском Москви.

На підсумковій прес-конференції президент Росії Володимир Путін заявив, що його країна не втручатиметься у події в Україні. Він також запевнив, що Росія продовжить надавати Україні кредит на загальну суму у 15 мільярдів доларів і постачати природний газ за зниженою ціною незалежно від того, який уряд буде в Києві, навіть якщо до влади прийде опозиція.

За його словами, рішення і про кредит, і про зниження ціни на газ були продиктовані виключно бажанням підтримати український народ, а не якийсь конкретний уряд.

Крім того, Путін заявив, що Москва продовжить консультації з Брюсселем щодо ініціативи ЄС «Східне партнерство», і закликав Євросоюз розглянути можливість створити зону вільної торгівлі між ЄС і майбутнім Євразійським економічним союзом, що його створює навколо себе Росія. За його словами, ніяких суперечностей між європейським і євроінтеграційним процесами немає.

Зі свого боку, президент Європейської ради Герман Ван Ромпей закликав покласти край насильству в Україні. А президент Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу привітав скасування Верховною Радою в Києві законів, що обмежували громадянські права.

Саміт ЄС – Росія відбувся на тлі погіршення відносин між ними через тиск, який Москва чинила на сусідні країни, учасниці «Східного партнерства», домігшись від Вірменії повної відмови від європейської інтеграції і вступ до Митного союзу, а від України зупинення євроінтеграції. Через це програма саміту, зазвичай дводенна, цього разу була скорочена до кількох годин.
XS
SM
MD
LG