Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Польщі вирішив говорити з лідерами в ЄС про Україну


Дональд Туск, архівне фото
Дональд Туск, архівне фото
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск повідомив сьогодні, що збирається у велику європейську подорож, щоб розмовляти з лідерами країн Європейського союзу про Україну.

В інтерв’ю польському телеканалові TVP 1 Туск сказав, що рішення Верховної Ради скасувати антидемократичні закони – це знак надії, який він використовуватиме в розмовах про надання практичної допомоги Україні.

«Якщо вдасться втримати цю атмосферу діалогу, то і мені, і всім, хто цього прагне, значно легше буде отримати сприяння для згоди на допомогу Україні. Конфронтаційний сценарій може знеохотити дуже багато політичних середовищ у Європі до позитивного залучення на боці України», – сказав Туск.

Польський прем’єр відповів на запитання, чи потрібна Україні допомога в налагодженні переговорного процесу, так: «Україна – це велика горда незалежна держава. Український народ має великі амбіції, він вміє битися за своє, а водночас вміє робити це в межах громадянської відповідальності. Тому я не переконаний, що Україні потрібний посередник. Україні потрібна допомога і європейська перспектива. Сьогодні України потрібно, щоб рішення, важливі для її майбутнього, ухвалювалися в Києві, і тільки в Києві».

Під час інтерв’ю Туск кілька разів наголосив на тому, що ЄС готовий надати Україні практичну фінансову допомогу, а перспектива підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом залишається відкритою. «Та це залежить від волі й рішучості українців», – резюмував голова польського уряду.

Водночас він зазначив: «Російська допомога – це своєрідна крапельниця, на доважок до якої додали чіткі політичні вимоги. Європа і Польща хотіли б допомогти Україні без таких політичних вимог».
XS
SM
MD
LG