Доступність посилання

ТОП новини

Британській королеві пропонують економити і заробляти на туристах


Лондон – Британський парламент цього тижня розкритикував королівський двір за перевитрати і закликав відкрити Букінгемський палац для більшої кількості туристів, аби зібрати додаткові кошти на утримання й ремонт.

На думку таких прихильників монархії як колишній депутат від Консервативної партії Майкл Портілло, система конституційної монархії у Британії хоч і архаїчна, але дозволяє мати на посаді глави держави людину з символічними повноваженнями і значною мірою підзвітну.

Крім того, як каже пан Портілло, невиборність королеви нагадує політикам, що вони лише тимчасові слуги виборців, у той час коли у державі є щось постійне, вкорінене в традиціях служіння країні.

Але нові віяння не оминають і британську монархію, яка щораз більше мусить виправдовувати своє існування й утримання з державного бюджету.

Королева отримує від уряду 31 мільйон фунтів стерлінгів (понад $51млн.) щороку на виконання обов’язків глави держави, платню працівникам двору та на утримання палаців.

Перевитрати

Парламентський комітет, який наглядає за витратами з державної скарбниці, оприлюднив звіт, в якому королівський двір звинувачують у перевитратах і занедбанні таких важливих справ як ремонт Букінгемського палацу – головної резиденції Королеви Єлизавети Другої.

Звіт стверджує що на утримання палацу минулого року перевитратили 2,3 млн. фунтів.

Голова комітету Марґарет Годж в інтерв’ю британському радіо оголосила низку порад.

«Ми вважаємо, що є можливість витрачати гроші краще. Наприклад, можна збільшити надходження від відвідувачів Букінгемського палацу. Зараз палац відкритий для туристів 78 днів на рік і приваблює лише півмільйона відвідувачів. Порівняйте це з лондонською фортецею Тавер, куди приходять понад 2 мільйони туристів. Також треба подивитися на витрати. Усі бюджетні організації вимушені скорочувати їх і підвищувати ефективність. Але королівський двір зміг скоротити витрати лише на 5% за останні 5 років. Це лише 1% на рік. Двір за 5 років не зменшив кількість працівників. Я думаю вони точно можуть краще економити і безумовно краще доглядати за національними скарбами», – заявили пані Годж, вказавши зокрема на неефективну систему опалення у Букінгемському палаці, де можна знайти бойлери віком понад 60 років.

Попри заклики до економії британський уряд планує збільшити видатки на королівський двір з 31 до 37 мільйонів фунтів на рік.

Прихильники скасування монархії у Британії закликають перетворити більшість королівських палаців на туристичні об’єкти, але республіканців зараз надто мало.

Більшість британців підтримують монархію. Діяльність королеви Єлизавети схвалюють і вказують, що палаци набагато привабливіші для відвідувачів саме за умови, що вони залишаються резиденцією справжньої живої королеви.

Наразі за такий привілей ще готові платити і туристи, і самі британські платники податків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG