Доступність посилання

ТОП новини

Карпачова закликала депутатів звільнити затриманих демонстрантів


Ніна Карпачова
Ніна Карпачова
Перший омбудсмен України Ніна Карпачова закликає народних депутатів ухвалити рішення, необхідні для припинення протистояння в Україні.

Зокрема, як йдеться в зверненні Карпачової, депутати мають звільнити всіх учасників протесту з 30 листопада 2013 по 30 січня 2014 року. Крім того, колишній уповноважений Верховної Ради з прав людини пропонує створити тимчасову слідчу комісію для невідкладного розслідування усіх фактів порушень прав людини під час масових заходів, передусім права на життя.

Депутатам також пропонують невідкладно ратифікувати Міжнародну конвенцію про захист усіх осіб від насильницьких зникнень 2006 року, розслідувати кожен факт зникнення учасників протесту як у Києві, так і в інших містах України. Крім того, за словами Карпачової, треба повернутися до Конституції України в редакції 2004 року, яка давала можливість збалансувати розподіл влади між її гілками і прозоро формувати склад вищого органу державної виконавчої влади – Кабінету міністрів України.

Колишній омбудсмен також пропонує ухвалити нову редакцію закону України про Всеукраїнський референдум, щоб «гарантувати можливість Українському народові висловлювати свою думку з доленосних питань з метою запобігання у подальшому повторення руйнівних для країни потрясінь».

«Також звертаюся до політичних сил, усіх учасників масових заходів з проханням утриматися у подальшому від протиправних дій і застосування сили. Закликаю усі сторони конфлікту до продовження діалогу з метою пошуку мирних шляхів вирішення усіх проблемних питань, дотримуючись принципу верховенства права, Конституції і законів України, міжнародних зобов’язань України в сфері прав і свобод людини», – йдеться в зверненні.

Карпачова також привітала здійснені Верховною Радою України кроки щодо «скасування репресивних законів, ухвалених 16 січня 2014 року» і переговори між владою і опозицією з врегулювання кризи.

У парламенті тривають консультації з приводу «закону про амністію» учасників протестів. Позачергову сесію парламенту сьогодні продовжили і оголосили перерву до 14:00 для проведення консультацій.
XS
SM
MD
LG