Доступність посилання

ТОП новини

Влада може збільшити кількість «Беркута», але теоретично


Київ – Чи розглядає влада можливість збільшити кількість спецпідрозділів МВС, функцією яких є забезпечення загального порядку? Урядовці спростовують інформацію щодо планів збільшення кількості «Беркута» чи розширення повноважень бійців внутрішніх справ. Але вони кажуть, що зараз іде доукомплектування МВС. Колишні ж керівники МВС запевняють: теоретично збільшити кількість «беркутівців» можна, але для цього потрібно чимало часу.

Збільшення кількості спецпідрозділу «Беркут» і «Грифон» у шість разів до 30 тисяч, переведення аеромобільних військ із підпорядкування Міноборони у систему МВС, розширення повноважень бійців внутрішніх військ, зокрема надання їм права на застосування вогнепальної зброї для ліквідації масових безладів і незаконних воєнізованих формувань. Про такі плани уряду інформували ЗМІ упродовж останніх днів.

Заступник керівника МВС Віктор Ратушняк спростовує цю інформацію. Разом з тим він повідомляє, що уряд виділив гроші на повну комплектацію МВС.

Кабмін відновив фінансування правоохоронців, які сьогодні є, і є некомплект співробітників. У нас 14% некомплект
Віктор Ратушняк
«Ми можемо говорити сьогодні тільки про те, що Кабмін відновив фінансування правоохоронців, які сьогодні є, і є некомплект співробітників. У нас 14% некомплект», – каже Ратушняк. Він зазначає, що йдеться про добирання працівників у всі підрозділи: від дільничних інспекторів до співробітників оперативних служб.

Згідно із законом про «Про загальну структуру і чисельність МВС», в Україні має бути 324 тисячі 400 працівників МВС, не рахуючи внутрішні війська (ВВ). (Станом на 2005 рік в Україні, згідно з законом, було 33 тисячі 300 бійців ВВ). Якщо міліція недоукомплектована на 14%, зараз у цій системі працює 279 тисяч. Тож МВС, яке, за інформацією Віктора Ратушняка, почало доукомплектування, може поповнити свій склад ще на 45 тисяч 400 людей.


Щоб виростити «беркутівця» політичної волі замало

Міністр внутрішніх справ, згідно з законом, має право здійснювати ротацію співробітників МВС. Наприклад, можна скоротити вдвічі підрозділи, які займаються протидією торгівлі людьми і збільшити кількість «Беркута», або ж скоротити кількість «беркутівців» у Севастополі чи Донецьку і збільшити їхню кількість у Києві. Теоретично це все зробити можна, але практично для цього потрібен час, сказав Радіо Свобода колишній заступник міністра внутрішніх справ, народний депутат від «Батьківщини» Геннадій Москаль.

Тому виростити нового «беркутівця» не можна розчерком одного пера, політичною волею чи ще чимось подібним
Геннадій Москаль
«Хто з Севастополя поїде у Київ, де він буде жити, і що він буде їсти? Друге – потрібно підібрати людину. Ця людина хоча б мала б відслужити в українському війську та пройти медичну комісію. Третє – цю людину потрібно направити на підготовку у школу міліції, а це як мінімум шість місяців. Після шести місяців за ним має бути закріплений наставник із числа тих, хто має 5-6 років практичного стажу. Тому виростити нового «беркутівця» не можна розчерком одного пера, політичною волею чи ще чимось подібним», – зазначає Москаль.

Що ж до перспективи переведення аеромобільних військ, десантників у систему МВС, то вони могли б бути включені у систему внутрішніх військ, які також є військовослужбовцями. Але для цього, зазначає Геннадій Москаль, Верховна Рада має ухвалити два закони: про скорочення кількості військовослужбовців Міноборони і збільшення кількості внутрішніх військ. А голоси для цього у парламенті навряд чи знайдуться.

В Україні у 4 рази більше міліції, ніж рекомендує ООН

В Україні кількість співробітників МВС вдвічі перевищує кількість службовців Збройних сил. Для чого ж Україні така їх кількість? Член парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, регіонал Володимир Олійник каже: показник щодо кількості міліції на душу населення вираховується за спеціальною методикою, яка залежить зокрема від криміногенної ситуації в країні.

«Наприклад у Німеччині, коли всі мають достатньо високий рівень культури і не допускають правопорушень, так як легковажно це робимо ми, то така кількість поліції не потрібна. Разом зі зменшенням кількості правоохоронних органів, потрібно і піднімати загальний рівень правової культури. Ми ж повинні тримати таку кількість, щоб забезпечувати правопорядок», – зазначає Олійник.

На 100 тисяч населення в Україні порядок забезпечує 800 міліціонерів. Загальний же світовий показник – до 300 , а за рекомендаціями ООН – 222 поліцейських на 100 тисяч людей. У СРСР їх було близько 300 на 100 тисяч населення. У Росії зараз до 1000 поліцейських на 100 тисяч населення, у Білорусі – понад 1400, в Чехії – 405, у США – трохи більше ніж 200.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG