Доступність посилання

ТОП новини

В Україні за час масових акцій затримали 234 людини, арештували 140 – ГПУ


В Україні за час масових акцій затримали 234 людей, із них заарештували 140, повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури.

За даними слідства, «загинули чотири людини, зокрема, співробітники органів внутрішніх справ, тілесні ушкодження отримали понад 500 осіб, із них 253 – правоохоронці».

У Генеральній прокуратурі України наголошують, що відповідальність за виконання «закону про амністію» рівною мірою лежить і на учасниках акцій, і на правоохоронцях.

У відомстві наголошують, що органи прокуратури «готові докласти всіх можливих зусиль, у рамках законодавства, щоб прискорити процес повернення держави у правове поле».

У ГПУ заявили, що за дорученням генерального прокурора створили спеціальну групу для контролю за виконанням цього закону і розслідуванням злочинів, які не потрапляють під дію цього закону. «Зокрема, тривають перевірки повідомлень у засобах масової інформації щодо можливого зникнення учасників акцій. Також ретельно контролюється хід кримінальних проваджень стосовно осіб, які загинули», – мовиться в повідомленні ГПУ.

Керівником цієї спеціальної групи призначили заступника генпрокурора Романа Андрєєва.

У прес-службі зазначають, що група вивчить усі обставини подій. «У разі потреби керівник групи уповноважений витребувати матеріали слідства в інших правоохоронних органів, заслуховування результатів розслідування за можливості відбуватимуться у відкритому для суспільства режимі із залученням ЗМІ», – кажуть у ГПУ.

Стосовно ж реалізації закону, то, як запевняють у відомстві, «органи прокуратури виконають усі процесуальні обов’язки, що входять до їхньої компетенції, для забезпечення повноформатної дії цього закону».

Водночас Генпрокуратура акцентує увагу на консолідованій відповідальності за виконання цього закону. «Лише за умови виконання всіх положень закону буде можливим ухвалення відповідних процесуальних рішень за кожним із кримінальних проваджень. Невиконання хоча б частини положень закону або зміна визначеної ним послідовності може нівелювати досягнуті результати», – резюмували у відомстві.

Як пояснила сьогодні міністр юстиції Олена Лукаш, ухвалений вчора ввечері в парламенті закон передбачає звільнення від кримінальної відповідальності і від відбування адміністративного арешту учасників протестів. Умовою для цього є звільнення ними «усіх будівель чи приміщень органів державної влади і органів місцевого самоврядування, зайнятих у Києві й інших населених пунктах України під час акцій протесту, а також допуску до своїх робочих місць осіб, які там працюють, і зняття інших перешкод для належного функціонування зазначених об’єктів; розблокування транспортних комунікацій на вулиці Грушевського у Києві учасниками масових акцій протесту; розблокування інших вулиць, площ, провулків, бульварів тощо у місті Києві та інших населених пунктах України, крім тих, на яких відбуваються мирні акції протесту».
XS
SM
MD
LG