Доступність посилання

ТОП новини

«Закон про амністію» гарантує право громадян на мирний протест – Портнов


Ухвалений вчора в парламенті «закон про амністію» учасників масових протестів гарантує право громадян на мирний протест, заявляє перший заступник голови адміністрації президента Андрій Портнов.

«Громадяни можуть продовжити перебувати у приміщеннях, які не належать органам державної влади, і можуть перебувати на Майдані, здійснюючи свої мирні протести. Ми вкотре звертаємося до громадян України з закликом утриматися від протистояння і домогтися громадського спокою», – мовиться в коментарі Портнова, оприлюдненому на сайті глави держави.

Він наголосив, що цей документ, за його словами, «повністю був погоджений з трьома лідерами опозиційних сил». «Слід констатувати співмірність вимог влади та опозиції в цьому законі, створення систем стримувань і противаг, і ми виходимо з того, що цей закон буде стимулювати обидві сторони до врегулювання кризи», – каже перший заступник голови адміністрації президента.

Він також додав, що на виконання закону сторони мають 15 днів, потім він втрачає чинність.

«Прийнятим учора Верховною Радою України Законом передбачено звільнити від кримінальної відповідальності осіб, які підозрюються у скоєнні злочинів під час масових акцій протесту. Закон передбачає закриття абсолютно всіх кримінальних проваджень на будь-якій їхній стадії – на судовій чи досудовій. Закон також передбачає звільнення від відповідальності осіб, щодо яких прийняте судами рішення про адміністративний арешт», – каже Портнов.

За його словами, щоб закон почав діяти, люди, які протестують на вулицях, мають звільнити всі зайняті в Києві й інших населених пунктах України під час акцій протесту будівлі чи приміщення органів державної влади та органів місцевого самоврядування, допустити до своїх робочих місць осіб, які там працюють, і зняти інші перешкоди для належного функціонування зазначених об’єктів, а також розблокувати транспортні комунікації на вулиці Грушевського в Києві, розблокувати інші вулиці, площі, провулки, бульвари у столиці й інших населених пунктах України, крім тих, на яких відбуваються мирні акції протесту.

Водночас в адміністрації президента наголошують, що «ніколи не будуть амністовані особи, які підозрюються у катуванні, в перешкоджанні журналістській діяльності; які підозрюються у вбивстві або заподіянні тяжких тілесних ушкоджень, що потягли за собою смерть людини, або у викраденні людей». «Ці злочини ніколи не будуть пропонуватися до амністії і не запропоновані вчора парламенту. Всі інші злочини, які відбувалися під час масових протестів і пов’язані з масовими протестами, підлягають амністуванню», – заявили в адміністрації.

Опозиція не голосувала за цей закон вчора в парламенті і наголосила, що ухваленням цього документа не вдасться «понизити градус у суспільстві».
XS
SM
MD
LG