Доступність посилання

ТОП новини

Кремль знову прорахувався щодо України (світова преса)


Оглядачі в російській англомовній газеті Moscow Times намагаються проаналізувати причини нинішньої ситуації в Україні і того, наскільки і чому Кремль пов’язаний з українською кризою. Один із них доходить висновку, що Кремль знову прорахувався, спровокувавши другу за останнє десятиліття кризу з масовими виступами українців. А другий оглядач не виключає, що ця криза була одним зі сценаріїв Кремля, який ще не визначився, яка Україна, стабільна чи нестабільна, ціла чи розколота. Тим часом агентство «Ройтерз» повідомило, що США впритул підійшли до запровадження санкцій проти тих, хто має намір розв’язати насильство в Україні.

«Уже вдруге за останнє десятиліття, політика Росії щодо України порушила крихку рівновагу в країні, перетворюючи суперечності на конфлікти і створивши ситуацію, яка йде врозріз із цілями та інтересами Кремля», – пише на сторінках московської англомовної газети Moscow Times Джон Лаф, віце-президент лондонської консалтингової компанії з комунікацій BGR Gabara Limited та дослідник Програми Росії та Євразії в Chatham House.

Він говорить, що вперше Росія зробила цю помилку в 2004 році, коли Кремль і перш за все тодішній президент Володимир Путін особисто підтримували Віктора Януковича на президентських виборах. Хоча Москва інвестувала значні фінансові та політичні ресурси на підтримку його кампанії, результатом сфальсифікованих виборів стала тоді Помаранчева революція, яка ознаменувала собою ганебну поразку політики Росії щодо її близького сусіда.

Підпираючи Януковича зараз та зміцнюючи статус-кво, Москва мимоволі запустила події, які мають погані наслідки для російських інтересів, вважає оглядач. На його думку, Росія радикалізувала сусідню країну, поставила її на межу розпаду, її роль у цьому стала для всіх очевидною, а крім того, створила умови для прецеденту, коли хвиля народного протесту може повалити пострадянський уряд.

Все це, на думку лондонського оглядача, сталося тому, що росіяни так і не усвідомили, що українці є іншим народом, що заважає їм зрозуміти ситуацію в Україні.

Інший оглядач у тій же газеті вважає, що Путін зробив це навмисно, щоб злякати росіян українцями. Російський політолог Георгій Бовт говорить, що саме тому, що росіяни досі не усвідомили, що мають справу з іншим народом та іншою країною, Путін намагається використати цю помилку масової свідомості, щоб показати, «до чого доводить демократія».

«У Москви немає довгострокової стратегії щодо України, крім нескінченної ностальгії Кремля за російською імперією», – вважає російський аналітик. При цьому він зазначає, що Кремль так і не визначився, який тип України буде кращий для Росії: єдина країна або розділена навпіл, стабільна чи паралізована повстаннями.

«Україна, що стала жертвою хаосу з анархістами та іншими екстремістами, які захоплюють урядові будівлі по всій країні, корисна для Кремля, оскільки її можна використовувати для тактики залякування», – вважає автор. Путін тоді може сказати росіянам, що якби вони не мали такого сильного лідера, як він, Росія теж могла б стати жертвою власних анархістів і екстремістів. Кремль може сказати: «Українська «демократія» руйнує країну. Чи ви хочете, щоб російські «демократи» зробили те саме»?

Насправді, переконаний автор, Кремль боїться протестів в Україні, бо корупція та розшарування на дуже багатих і неймовірно бідних характерні і для Росії.

Тим часом агентство «Ройтерз» повідомило з посиланням на помічників конгресменів США, що адміністрація Барака Обами готує фінансові санкції, які можуть бути накладені на українських чиновників і керівників протесту, якщо політична криза загостриться і перейде в насильство. Вони сказали, що остаточні деталі пакета не були розроблені, але у разі значного поширення актів насильства, санкції проти урядових чиновників чи лідерів протестного руху можуть бути швидко введені.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG