Доступність посилання

ТОП новини

Українців все частіше не впускають до Росії


Москва – Українських громадян не пускають до Росії. Їх без пояснення причин повертають на кордоні. Сьогодні такі випадки на жаль, не поодинокі. А тим, хто потрапляє до Росії, доводиться пройти всі, як вони кажуть, «кола пекла» для того, щоб легально оформити своє перебування на російській території.

Телеоператор Олексій Зиков разом із дружиною та дитиною в середині січня прямував до Москви на машині. На кордоні в Білгородській області дружині Олексія повідомили, що в найближчі два роки їй заборонено в’їзд у Російську Федерацію. Спроби дізнатися причину в Олексія зайняли майже півмісяця.

«На сайті ФМС (Федеральної міграційної служби – ред.) вводиш номер паспорта, вискакує табличка «є підстави заборонити в’їзд у Російську Федерацію». Нічого не пояснюється і не розповідається. І люди деякі в шоці, просто кажуть: «Ми не розуміємо, чому?». Потім вже в УФМС мені пояснили, що причина – порушення термінів перебування і назвали дати. Я запитав, що невже не зафіксовано, що вона в’їжджала і виїжджала, вони сказали, що в базі даних цього немає. Але в паспорті у неї стояти штампи, що вона за цей час приїжджала і виїжджала з Росії тричі».

У ФМС Олексію Зикову сказали, що штамп не є доказом, натякаючи на те, що його можна було підробити. На пропозицію провести експертизу автентичності позначки прикордонників, у міграційній службі не відреагували.

Як працює ФМС

Від літа 2013 року російське міграційне законодавство забороняє перебування в Росії іноземцям більше ніж 3 місяців протягом півроку. Тим же, хто хоче отримати дозвіл на тимчасове проживання в Росії, доводиться долати не менші перепони. Харківський програміст Олександр Беденко вже понад 10 років одружений на росіянці, а в кінці минулого року у нього народився син. На те, щоб отримати дозвіл на проживання, він вже витратив майже 3 тижні. За його розповідями, люди займають чергу в районне відділення УФМС із ночі та чекають до ранку на лютому 30-градусному морозі.

«Там твориться насправді льодове побоїще. Хтось із тих, з ким я стояв, порівняв це з Гуантанамо. Там дуже багато українців, молдаван, є серби, чорногорці, і зовсім небагато пристойно одягнених і доглянутих кавказців та азійців. Але це зовсім не двірники», – каже він.

Закони доведені до абсурду

Керівник комісії з міграційної політики президентської ради Росії з прав людини Євген Бобров каже, що і технологічно бази даних ФМС недосконалі, і закони, які ухвалені останнім часом, не витримують жодної критики.

«Ось у серпні набули чинності поправки до кодексу про адміністративні правопорушення і тепер, фактично, за будь-яке порушення міграційного законодавства іноземця в Пітері, Москві, Ленінградській і Московській областях можна видворити. Раніше був штраф із видворенням або без нього, а тепер тільки видворення. При такому законодавстві та практиці застосування з Москви потрібно на рік видворяти мінімум по 500 тисяч іноземців. І це тільки з Москви», – зазначає Євген Бобров.

Він не вважає, що інциденти з громадянами України на російському кордоні пов’язані з подіями в Україні або з зимовою Олімпіадою в Сочі, що почнеться через тиждень. На думку правозахисника, не слід вбачати у законодавчій казуїстиці і технологічній недосконалості баз конспірологічні теорії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG