Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція закликає Пшонку зробити заяву про повну реабілітацію затриманих


Опозиція шукає шляхи для повної амністії в обхід «закону про заручників»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00
Народні депутати від опозиції звертаються до генерального прокурора Віктора Пшонки, щоб він, скориставшись наданими йому законом повноваженнями, зробив заяву про наявність підстав для повної реабілітації всіх затриманих у зв’язку з протестами в Україні.

На їхнє переконання, це дало б змогу провести безумовну амністію незаконно затриманих людей навіть за наявності вже ухваленого парламентом «закону про амністію», за яким вихід на волю людей залежить від звільнення адмінбудівель та автошляхів. Про це заявив депутат від «Батьківщини» Павло Петренко.

«Ми звертаємося до Генерального прокурора як до тої посадової особи, яка за законом повинна дати відповідну заяву щодо можливості застосування повної амністії. Звертаємося до нього, щоб, з точки зору морально-етичних та християнських принципів, він зробив відповідну заяву й щоб всі особи, затримані за сфабрикованими справами, були безумовно амністовані. Такий шанс був у президента, на жаль, він не скористався ним», – заявив народний депутат.

У Штабі національного спротиву повідомляють, що багато людей перебувають за ґратами, але про їхнє місце перебування нічого не відомо, вони залишаються там без правової та медичної допомоги.

Опозиція також підтримує пропозицію генсекретаря Ради Європи створити на рівні цієї організації за представництва влади й опозиції спеціальну комісію з розслідування всіх злочинів проти людяності, які коять в Україні. Це дасть підстави притягти їхніх змовників і виконавців до відповідальності в Гаазькому трибуналі, кажуть в опозиції.

Водночас у Штабі національного спротиву заявили, що суди виконують вказівку, яка надійшла по лінії правоохоронних органів і почали випускати затриманих під умовний домашній арешт в середньому до 18-20 лютого.

За офіційними даними, загалом затримані 234 людини. За неофіційними даними, ця цифра сягає кількох сотень людей, наголошують у Штабі національного спротиву. За даними Штабу національного спротиву, близько 40 активістів звільнені під домашній арешт.

«Після підписання президентом закону про так звану амністію, що в народі вже отримав назву «закону про заручників», є велика небезпека, що до тих людей, яких зараз відпустили під домашній арешт на термін, що збігається з тими 15 днями, які влада визначила для виконання ультиматуму зі звільнення всіх приміщень та вулиць, знову будуть застосовуватися заходи у формі арешту», – наголосив Павло Петренко.
XS
SM
MD
LG