Доступність посилання

ТОП новини

УГКЦ оголосила піст – для молитви за мир в Україні


Глава УГКЦ Святослав
Глава УГКЦ Святослав
Львів – Синод єпископів Української греко-католицької церкви, який 31 січня - 1 лютого відбувається неподалік Львова, ухвалив звернення з приводу ситуації у країні. Владики оголосили період посту в усіх єпархіях і заклиали молитися за мир.

Єпископат УГКЦ вважає, що нині Україна переживає тяжкі випробування, які свідчать про глибоку кризу у відносинах між суспільством і владою, а небажання останньої дослухатися до думки народу вже призвело до трагічних наслідків. Владики висловили свої глибокі співчуття сім’ям загиблих, солідаризуються з родинами переслідуваних, стають на боці побитих, пригноблених, утиснених і зневажених, їхній голос єднається з голосом мільйонів громадян України.

«Справедливість не наступить доти, доки не буде зцілена остання рана на тілі постраждалих, доки не будуть віднайдені всі пропалі безвісти, доки в суспільстві не буде усунено загрози фундаментальним правам і свободам людини та народу в цілому й відновлено довіру до влади, без чого неможливо будувати сучасну правову державу», – мовиться у зверненні.

Єпископат висловив пошану людям, які вийшли на площі та майдани, виявляючи громадянську і духовну зрілість, готовність до самопожертви задля кращої долі рідного народу. А також відзначив позицію тих, хто на державній службі, незважаючи на тиск чи погрози, залишилися вірні Божому законові та голосові власного сумління, відмовляючись чинити насилля проти власного народу.

Водночас УГКЦ вважає ганебним і принизливим для самої держави факт, що силові структури почали діяти у згоді зі злочинними найманцями, які чинили погроми та нападали на мітингувальників, лікарів, журналістів, звичайних громадян.

Влада приглушує голос народу пострілами зброї

«Дії, спрямовані на насильне придушення мирного волевиявлення громадян, не можна виправдати нічим, і вони заслуговують на однозначне та рішуче засудження. Влада, яка немовби не чує крику свого народу і намагається приглушити його голос за власні права ударами міліцейських кийків та пострілами зброї, стає на небезпечну дорогу терору й диктатури, що суперечать її основоположному покликанню дбати про єдність народу, бути на сторожі суверенітету країни та працювати задля загального добра всіх без винятку громадян».

Владики засуджують усяке кровопролиття та будь-які форми насильства, але підтримує право громадян на мирний протест і закликають владу – «Зупиніть кровопролиття! Не допустіть зростання насилля!» Адже у незалежній і цивілізованій українській державі не повинна проливатися кров власних громадян у мирний час лише за те, що ці громадяни захищають належні їм права й свободи, наполягають вони.

Єпископат закликав владу не чинити насилля над власним народом і почати шанувати свій народ.

Владики закликали вірних і всіх людей дотримуватися Божих заповідей, нікому не чинити зла, тривати в мирі та добрі, молитись у своїх спільнотах і оголосили період посту в усіх єпархіях УГКЦ та екзархатах в Україні.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG