Доступність посилання

ТОП новини

Партія без регіонів: Янукович втрачає підтримку на Сході (огляд преси)


Київ – Віктор Янукович злякався. Як переконує «Український тиждень», президент настрашився не стільки затятості протестувальників на київському Майдані і вже точно не стриманого осуду з-за кордону. Він злякався несподівано повсталих провінцій – не лише на Заході та в Центрі, а навіть на Південному Сході. Саме цей несподіваний спалах народного гніву змусив його до переговорів замість введення надзвичайного стану. Янукович, на переконання газетярів, уперше зрозумів: він уже не контролює значної частини держави, та навіть власну партію почав потроху випускати з рук. Нібито влада й Майдан нині оголосили перемир’я, однак це аж ніяк не заважає силовикам за традиційної вже допомоги тітушок, ручних суддів-прокурорів та вже названих журналістами «ескадронів смерті» жорстоко переслідувати, бити й кидати до в’язниць активістів по всій країні. Про дотримання юридичних норм, навіть позірне, взагалі не йдеться: режим, не ховаючись, намагається, з одного боку, набрати якомога більше заручників для наступної торгівлі за них з опозицією, а з другого – залякати всіх активних людей у країні. Стаття називається «Силують. Режим продовжує терор проти активістів».

Дописувач «Дзеркала тижня» стверджує, що Партія регіонів та її лідер, які друге десятиліття поспіль паразитують на регіональній ідеології, по суті, залишилися без реальної підтримки в більшості регіонів. Президент Янукович, котрий із 2010 року розповідав про майбутню децентралізацію влади, реформи місцевого самоврядування та системи державного управління, втратив як ідеологічну, так і фактичну основу на місцях. Оскільки при цьому однаково міцно затягував зашморг «Сім'ї» – як на заході, так і на сході. Але якщо в західних і центральних регіонах країни люди відкрито висловили свій протест на вулиці, підтримавши Майдан, то аморфніший схід сьогодні утримують, на думку журналіста, тільки технологічні «лякали» пана Тягнибока. В усьому іншому на кухнях сходу сьогодні протестують так само активно, як і на вулицях заходу. Про що, загалом, не може не здогадуватися Віктор Янукович. Про це йдеться в матеріалі «Партія без регіонів».

Уболівальники, які ще вчора готові були йти стінка на стінку, сьогодні об’єдналися навколо єдиного заклику. Наскільки міцний сталий мир між ультрас? Про це розмірковують журналісти тижневика «Коментарі». Видання пише, що так звані війни між угрупованнями різних команд триватимуть, однак проти спільного ворога фанати завжди виступають єдиним фронтом. Декларуючи спочатку політичну нейтральність, «хулігани за переконанням» почали боротися з хуліганами за наймом на кшталт тітушок. Заголовок публікації – «Мир під час чуми».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG