Доступність посилання

ТОП новини

Це була рекомендація поїхати з України – побитий російський журналіст


Мені зламали передні зуби – російський журналіст на Майдані
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

Мені зламали передні зуби – російський журналіст на Майдані

Російський блогер та журналіст Микита Перфільєв, який прибув до Києва з Казані, щоб висвітлювати події на Майдані, заявляє, що його з оператором Антоном Захаровим побили та намагались залякати невідомі. Перфільєв не береться називати ймовірних виконавців та замовників, однак переконаний, що інцидент безпосередньо пов’язаний з його журналістською діяльністю. Зі свого боку київська міліція заявляє, що журналіст із товаришем в ніч на 1 лютого були п’яні та вчиняли хуліганські дії. Щоб з’ясувати подробиці інциденту, Радіо Свобода зустрілося з Перфільєвим. Розмова відбулась за барикадами Майдану, бо тільки там наразі блогер почувається в безпеці.

– Пане Перфільєв, розкажіть свою версію подій тієї ночі


– У ніч на 1 лютого я з приятелем на таксі приїхав на вулицю Басейну, 3, де ми знімали квартиру. Після того, як ми вийшли з машини, до нас підійшли люди в цивільному і попросили «пройти» з ними. Вони посадили нас в автомобіль без номерів і повезли в невідомому напрямку. Згодом вони завели нас у приміщення. Очевидно, що це була кімната для допитів: там стояв стіл, стілець, не було вікон. Нічого зайвого не було. Там з нами провели профілактичну бесіду, тобто я б не називав це викраденням, скоріш за все це така своєрідна профілактична бесіда. Невеликий акт з боку силовиків.

– Тобто з Вами тільки спікувались?

Після розмови мене кілька разів вдарили в обличчя, очевидно, щоб залякати
– Після розмови мене кілька разів вдарили в обличчя, очевидно, щоб залякати. Синяків не залишилось, але в мене болять вилиці, з носа йшла кров, і зламані передні зуби. Потім, коли зі мною розпрощалися, я побачив свого товариша Антона Захарова, у нього на обличчі з лівого боку були гематоми, тобто його теж били. На мою думку, це була рекомендація поїхати з Києва та повернутись на батьківщину в Татарстан, у місто Казань. І продовжувати свою подальшу журналістську діяльність вже там, не висвітлюючи події, що відбуваються в Києві.

– Міліція заявляє, що Ви з колегою намагались зламати двері у приміщення, де розташований банкомат.

Інформацію МВС розповсюдило лише після того, як ми заявили про інцидент. Вважаю це 100% неправдою
– Якби це була правда, то я б тут зараз не стояв, а перебував би в райвідділку, бо, все-таки, це серйозне правопорушення. До того ж, цю інформацію МВС розповсюдило лише після того, як ми публічно заявили про цей інцидент. Вважаю це 100% неправдою. Ну це ж по-дурному – відпускати людей, які вчинили злочин, ще й додому їх потім відвозити. Могли ж нас залишити в райвідділку до з’ясування обставин, потім провести суд і попросити нас затримати.

– Підтвердіть або спростуйте слова міліції про те, що Ви були в стані алкогольного сп’яніння.

– А ці слова вони можуть підтвердити якимсь медичним висновком? Якщо можуть, то я погоджусь, якщо – ні, то ні. У свою чергу, я в лікарні спеціально попросив взяти у мене аналіз сечі і крові, щоб уникнути подальших провокацій.

– Після цих подій Ви залишитесь працювати на Майдані?

– Зараз я продовжую свою журналістську діяльність, я висвітлюю події, що відбуваються в Києві. Але я перейшов у кабінетну журналістику. Я більше не виходжу на вулицю, а спілкуюся з різноманітними учасниками подій, в тому числі й з опозицією.
  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG