Доступність посилання

ТОП новини

Для київського дизайнера Стогова вимагали свободу, а отримали домашній арешт


Київ – Апеляційний суд Києва змінив запобіжний захід із тримання під вартою на домашній арешт іще восьми затриманим під час подій на столичній вулиці Грушевського. Серед них є і затриманий на Подолі графічний дизайнер Антон Стогов, який стверджує, що ані на Майдані, ані на Грушевського жодного разу не був.

20 січня цього року графічний дизайнер і художник Антон Стогов затримався допізна на роботі у видавництві. Десь о 4 ранку, по дорозі додому, на вулиці Глибочицькій до нього підбігли люди в цивільному, натягнули шапку на голову і відвезли до Дніпровського відділку міліції.

«Люди в цивільному налетіли, повалили на землю, натягнули шапку на обличчя і погрузили в машину, що якраз під’їхала. Все так швидко сталося, що синці я вже потім розглядав у камері. У мене забрали одяг на експертизу, комп’ютер і телефон. Я жодного разу не був ані на Грушевського, ані на Майдані», – розповів він.

22 січня, у день свого 35-річчя Антон Стогов отримав за рішенням суду 2 місяці тримання під вартою за підозрою у масових заворушеннях, після чого його відвезли до Лук’янівського СІЗО. Аби підтримати друга, київські дизайнери передали Антону у камеру олівці і папір, а 3 лютого, в день, коли Апеляційний суд Києва розглядав клопотання захисту про зміну запобіжного заходу, влаштували плакатну акцію.
Під судом вони розгорнули плакати, які розробили у знак солідарності дизайнери-графіки з різних куточків світу, в тому числі Німеччини, Польщі, Росії, Аргентини, Мексики.

Суд вирішив змінити міру запобіжного заходу з тримання під вартою на домашній арешт. Проте адвокат Антона Стогова Андрій Мамалига таким рішенням не вдоволений. У ту саму ніч, в тому самому місці, каже захисник, окрім Антона люди в цивільному затримали і чотирьох студентів Карпенка-Карого, які сьогодні теж перебувають під домашній арештом. Усі вони попали під гарячу руку негідників, які виловлюють людей, а потім затриманих судять, каже Андрій Мамалига.

«Вони перевернули презумпцію невинності у презумпцію винності. Це відбувалось колись в Чилі, Іспанії. Те, що сталось з Стоговим, може статись із будь-ким у нашій країні», – каже він.

Тим часом у прокуратурі наполягають на тому, що є підстави підозрювати Антона Стогова у вчиненні масових заворушень. Хоча звинувачення погодилося з клопотанням захисників Стогова стосовно зміни йому запобіжного заходу.

За Грушевського під вартою лишаються 29 осіб

Окрім справи Стогова, Апеляційний суд Києва розглядав ще вісім скарг захисників затриманих. Усі вони, крім одного, отримали домашній арешт і поїхали вже не в СІЗО, а додому. За словами прокурора прокуратури Солом’янського району Києва Андрія Зайцева, прокурори підтримали апеляції адвокатів, враховуючи «їхні характеристики, міцність соціальних зв’язків, ступінь активності при скоєнні кримінального злочину».

«Органи досудового розслідування за результатами виконання певних слідчих дій дослідили ступінь активної чи неактивної участі вказаних осіб. Практично всі вони до кримінальної відповідальності не притягувались, а за місцем роботи характеризуються позитивно», – відзвітував він.

Наразі з 64 підозрюваних, яких затримали за події на Грушевського, далі лишаються під вартою 29 осіб, а 34 відпустили під домашній арешт і ще одного взяли на поруки. Тим часом громадський сектор Євромайдану підрахував, що під час подій пов’язаних з Євромайданом в Україні, постраждало 1739 осіб.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG