Доступність посилання

ТОП новини

Захід скористається в Україні зайнятістю Путіна в Сочі (світова преса)


Європа має реально утримати Україну від падіння у провалля війни, вважають чимало впливових західних експертів. Тому, як пишуть вони, пропозиції Заходу цього тижня у Києві мають вирішити українську проблему мирними засобами. Аналітики закликають західних лідерів прямо натиснути на українських олігархів, котрі, як Віктор Пінчук, Дмитро Фірташ та Рінат Ахметов, мешкають всього за кілька кварталів від Даунінг-стріт (резиденції глави уряду Великої Британії ) в Лондоні.

ЗАВАНТАЖИТИ


Німецька ділова газета Frankfurter Allgemeine Zeitung закликає Захід докласти зусиль для зближення позицій влади президента Віктора Януковича з вимогами опозиції в Україні та мирне розв’язання дуже небезпечного, насамперед для Європи, українського суспільного конфлікту.

Газета попереджає, що «Москва вважає майбутнє України грою з нульовою сумою» і «Кремль не допустить, щоб її сусід був орієнтований на Захід». Тому, як вважає впливове німецьке видання, «Захід потребує сьогодні Росію для врегулювання багатьох конфліктів».

Американська The New York Times інформує про активну роботу чільних американських та європейських чиновників після консультацій у Берліні та Мюнхені з метою зібрати пакет фінансової допомоги, щоб допомогти новому українському урядові, незалежно від того, чи його очолить лідер опозиції, чи технократ. Тут також повідомляється, що віце-президент США Джо Байден, канцлер Німеччини Анґела Меркель і голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу щоденно контактують з президентом Віктором Януковичем. А координатор зовнішньої політики ЄС Катрін Аштон буде у вівторок безпосередньо в Києві, а помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд прибуде сюди у четвер. «Від початку зимової Олімпіади в Сочі цього тижня європейські та американські чиновники можуть отримати вікно можливостей і перепочинок до кінця лютого, щоб відіграти вирішальну роль у вирішенні проблем України, поки Володимир Путін буде зайнятий забезпеченням успіху Олімпійських ігор, до яких буде прикута увага всього світу», – вважає впливовий американський часопис.

Відомий британський оглядач Тімоті Ґартон Еш зазначає на сторінках The Guardian, що Європа має докласти всіх зусиль, щоб не дати в Україні вибухнути «політичному Чорнобилю», щоб «закривавлений символ України – Дмитро Булатов – не став ознаменуванням ескалації непередбачуваних подій». Україну обов’язково необхідно повернути до важкого, на початках, але демократичного функціонування, вважає Еш. Експерт також переконаний, що Україна мала б підписати угоду про асоціацію з ЄС і рухатися у напрямку членства в Євросоюзі, а до 2045 року (сторічного ювілею Ялтинської конференції) вже мала б бути вільною демократичною правовою державою, «яка є членом ЄС і має тісні зв’язки з демократичною Росією» – таким бачить напрямок України автор статті.

Для порятунку України, на думку Еша, нинішній британський прем’єр Дейвід Камерон має навіть «у приватному порядку порозмовляти з ключовими гравцями в Україні – олігархами», з такими людьми, як Віктор Пінчук, Дмитро Фірташ (щедрий донор Кембриджського університету) та Рінат Ахметов. «Ми ж знаємо, де вони живуть, у тому числі – в Лондоні. Тому для цих тактичних розмов біля каміна прем’єр-міністру знадобиться лише подолати незначну відстань – від Даунінг-стріт до житлового комплексу One Hyde Park», – рекомендує британський аналітик Тімоті Ґартон Еш.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG