Доступність посилання

ТОП новини

Застосування сили з боку Росії не буде ні до, ні після Олімпіади – політолог


Можливість силового розвитку подій – це лише балачки окремих російських політиків, які просто піаряться на українському питанні, вважає політолог Андрій Окара:

«Про можливість застосування сили проти України говорять або політики-маргінали, або політики-фріки, або так звані яструби, як наприклад Дмитро Рогозін. Жириновський нещодавно на телешоу говорив:

«От ми після Олімпіади дамо Януковиичу патрони, а він там хай сам відстрілює своїх ворогів».

Я не думаю, що подібні заяви мають під собою якусь основу і принаймні поки що не помічено ніяких реальний дій, що ведеться підготовка до силового варіанту, чи якісь натяки на це були».

Наразі в експертних колах лунають застереження, що Олімпіада в Сочі є чи не єдиним фактором, що стримує Росію, готову використати силу в Україні.
Політолог Окара з такими твердженнями не погоджується:

«Я думаю, що про силовий варіант не йдеться ані перед Олімпіадою, ані після Олімпіади, тим більше, що в Росії є дуже велика проблема. Дуже велика загроза – це тероризм».

«Як ми бачимо, Олімпіада є тим магнітом, який якраз всіх терористів, всі терористичні задуми стягає, так що Росії б зараз зі своїми терористичними проблемами розібратися, а не говорити про те, як дати патрони Януковичу».

Замість того, щоб хвилюватися про малоймовірну зовнішню загрозу, українська опозиція повинна мобілізуватися та зробити певні кроки для досягнення перемоги:
«Зараз для переможного сценарію опозиції потрібно, по-перше, створити більшість у Верховній Раді, тобто перетягти на свій бік людей з Партії регіонів. Зараз така можливість є, цьому можуть допомогти олігархи, які контролюють багатьох депутатів з Партії регіонів. Зараз самі олігархи зацікавлені у подібному повороті подій. Більше того, наскільки я знаю, наскільки я можу судити, то більшість з Партії регіонів є прибічниками того, що подібні повноваження, які є зараз у Януковича, не можуть належати одній людині».

Формування уряду народної довіри може стати дієвим кроком у розв’язанні кризи, але такий уряд повинен мати реальні повноваження та механізми впливу:

«Як на мене, уряд потрібно створювати, уряд потрібний, він повинен створюватись не стільки з опозиціонерів, скільки з опозиційно налаштованих професійних людей. Цей уряд повинен бути перехідним, на певний термін, аби утримати ситуацію в країні, аби призначити нові президентські та парламентські вибори».

Інші складові формули перемоги для опозиції – це перехід до Конституції 2004 року, повернення парламентсько-президентської форми правління та посилення власної інформаційної політики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG