Доступність посилання

ТОП новини

Українська влада має підтвердити, що не причетна до катувань – голова МЗС Литви


Лінас Лінкявічус
Лінас Лінкявічус
Українська влада має знайти винних у катуваннях, вбивствах і зникненнях активістів Майдану і підтвердити свою непричетність до цих подій, заявив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус у коментарі спеціальному кореспондентові Радіо Свобода у Вільнюсі.

За його словами, міжнародна спільнота, і Литва зокрема, не може залишатися байдужою до таких фактів, оскільки вони суперечать Конвенції ООН проти катувань.

«Є факти насильства і катувань. Хто за ними стоїть – інше питання, з цим має розібратися українська влада. Однак ми не можемо залишатися осторонь. Ми вийшли з ініціативою про те, щоб це питання обговорили не лише Рада Європи, ОБСЄ, а й ООН. Є Конвенція проти катувань, до якої долучилася й Україна. І українська влада має розвіяти сумніви, довести, що не порушує цю конвенцію», – наголосив Лінас Лінкявічус.

За словами міністра, у 21-му столітті факти катувань, та ще й на території Європи, неприйнятні.

Лінас Лінкявічус припускає, що інформація про катування та вбивства в Україні не є вичерпною, оскільки, за його словами, понад 30 учасників протестів в Україні пропали безвісти, тоді як декого з тих, кого раніше вважали зниклим, вже знайшли мертвими. Міністр закордонних справ Литви запевнив, що його держава не залишатиметься осторонь у питаннях політичної кризи та порушення прав людини в Україні.

Лінас Лінкявічус уточнив, що Литва не втручатиметься у внутрішні справи України, однак не може не висловлюватися щодо них.
XS
SM
MD
LG