Доступність посилання

ТОП новини

Конституційна реформа гарантує стабілізацію в Україні – Аштон


Верховний представник із закордонних справ та політики безпеки Євросоюзу Катрін Аштон
Верховний представник із закордонних справ та політики безпеки Євросоюзу Катрін Аштон
Київ – Найближчий тиждень у ЄС відбудеться під знаком України, повідомила у Києві верховний представник із закордонних справ та політики безпеки Євросоюзу Катрін Аштон. Європейський парламент ухвалюватиме резолюцію з оцінкою ситуації в Україні, а міністри закордонних справ країн Євросоюзу обговорюватимуть можливі реакції ЄС на події в Україні та факти насильства й грубого порушення прав людини. Чого варто очікувати від Брюсселя: пакету фінансової допомоги, програми підтримки реформ чи санкцій? Цього разу Катрін Аштон заявила про те, що наразі розглядається варіант економічної допомоги на підтримку конкретних реформ в економіці новим урядом, який мають сформувати влада та опозиція.

Чи не найбільше спостерігачів та експертів під час цього візиту Катрін Аштон цікавило питання ймовірності та умов надання Україні певної фінансової допомоги в разі ефективного врегулювання кризи спільними зусиллями опозиції та влади.

Нещодавно в інтерв’ю американському виданню Wall Street Journal Катрін Аштон заявила про те, що ЄС та США розглядають варіант надання майбутньому тимчасовому уряду України фінансової допомоги задля стабілізації економіки й проведення реформ.

Пакет економічної допомоги в обмін на реформи

На запитання про те, що саме мають на увазі під цією допомогою і чи обговорювали її надання на зустрічах із президентом та опозиціонерами, Катрін Аштон відповіла, що йдеться про економічну допомогу, виділення якої залежатиме від бажання й спроможності нового українського уряду проводити конкретні економічні реформи.

«Під час цього мого візиту в принципі не йшлося про склад нового уряду. Що стосується економічної підтримки, то йдеться не про ЄС чи якісь великі суми грошей. Це може бути певна економічна підтримка, що охоплює експертну, технологічну допомогу, ресурси, які можуть бути виділені, роль інституцій, міжнародних еліт, роль ЄС, його країн-членів та інших країн. Тобто йдеться про те, як їх об’єднати в певному пакеті економічної допомоги, що чітко відповідатиме потребам країни», – заявила очільниця дипломатії ЄС.

Чи бачить вона можливості й передумови для складення так званого «Плану Маршалла» для України, про який говорять іноземні інтелектуали та українські опозиціонери?

«Я думаю, що має бути складений Український план для України. Я переконана, що люди в цій країні спроможні оперативно скласти такий план, який відповідатиме як на короткострокові, так і довгострокові виклики. Отож, має бути Український план для України», – відповіла верховний представник ЄС.

Політолог Віталій Бала пояснює, що очікувати від ЄС швидкої та безумовної фінансової допомоги, яка раптом могла б вирішити всі проблема, не варто й за нинішніх кризових умов.

«Мова має йти про якісь спільні проекти. Нові робочі місця давали б якраз надходження до бюджету. А якщо ми хочемо, щоб нам дали гроші й ми далі робили з ними, що заманеться, то у випадку з Європейським союзом такі варіанти не будуть прийнятні», – вважає політолог.

Аштон говорила з Януковичем про насильство і реформу Конституції

Катрін Аштон також наголосила, що одна з ключових тем її нинішніх зустрічей з українськими політиками – конституційна реформа, яка передбачає повернення до певних елементів Конституції 2004 року.

«Скидається на те, що саме ця реформа може дати людям гарантії, що ситуація в країні стабілізується», – наголосила Катрін Аштон.

Вона також розповіла, що з президентом Януковичем розмовляла цього разу впродовж години й сорока хвилин, що це була «гарна розмова» і що вони, поміж іншого, обговорювати «труднощі з подоланням» насильства на вулицях українських міст.

На сайті президента Віктора Януковича з’явилося повідомлення про те, що на зустрічі з Катрін Ашнтон він обговорював шляхи стабілізації політичної ситуації в Україні, економічні реформи, потребу гарантування безпеки громадян, неупередженого розслідування останніх резонансних подій та перспективи конституційної реформи. У цьому переліку тем не згадали про перспективи отримання фінансової допомоги від міжнародних донорів.

Кличко запрошує європейських посередників на переговори влади та опозиції

Лідер УДАРу Віталій Кличко після зустрічі з Катрін Аштон заявив, що Європа готова делегувати представників високого рівня на переговори між владою та опозицією, щоб ті фіксували їхній перебіг, домовленості та зобов’язання сторін. Присутність міжнародних посередників, як він висловився, є потрібною з огляду «на нечесність влади та її дивні інтерпретації домовленостей».

Народний депутат від опозиції Петро Порошенко в коментарі «5 каналу» після зустрічі з Катрін Аштон розповів, що найближчий тиждень в ЄС проходитиме під знаком України. Шостого лютого, у четвер, Європейський парламент має ухвалити резолюцію щодо кризи в Україні. А наступного понеділка, 10 лютого, засідатиме Рада міністрів закордонних справ ЄС, на якій також обговорюватимуть українську проблематику. При цьому, за словами Петра Порошенка, наразі йдеться про три можливі реакції на події в Україні.

«Або це буде програма економічної допомоги, або це буде програма розвитку й допомоги в проведенні реформ, або це буде програма санкцій», – наголосив політик.

Тим часом європейський комісар з питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле на дебатах у Європарламенті, присвячених Україні, відкинув використання з боку ЄС санкцій до України й заявляє, що стратегія Євросоюзу – це не санкції, а залучення, наголосивши, що країні потрібно надати європейську перспективу.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG