Доступність посилання

ТОП новини

Янукович надав Арбузову повні повноваження прем’єра


Сергій Арбузов, Віктор Янукович, Микола Азаров, архівне фото
Сергій Арбузов, Віктор Янукович, Микола Азаров, архівне фото
Президент Віктор Янукович підписав сьогодні указ, яким вказав нинішньому виконувачеві обов’язків голови уряду, першому віце-прем’єр-міністрові Сергієві Арбузову виконувати повні повноваження прем’єр-міністра.

Для цього цим же указом президент скасував кілька положень регламенту Кабінету міністрів, які обмежували повноваження виконувача обов’язків прем’єра в разі відсутності голови уряду.

Серед скасованих обмежень – і те, що за відсутності прем’єр-міністра «рішення щодо визначення концептуальних засад реалізації державної політики та з інших питань, які мають важливе суспільне значення, Кабінетом міністрів не приймаються».

Крім того, перший віце-прем’єр, який виконує обов’язки голови уряду, отримує право вносити на розгляд президента подання про призначення членів Кабміну, керівників центральних органів виконавчої влади і їхніх заступників та голів місцевих державних адміністрацій.

Крім того, він зможе тепер скріплювати своїм підписом деякі акти президента, що необхідно для набуття ними чинності, – зокрема, такі, як про припинення повноважень Верховної Ради, якщо вона не почала пленарних засідань упродовж 30 днів однієї сесії, про призначення членів Кабміну, керівників інших центральних органів виконавчої влади, а також голів місцевих державних адміністрацій та припинення їхніх повноважень на цих посадах, про призначення чи звільнення найвищого командування Збройних сил та інших військових формувань, а також акти президента як голови Ради національної безпеки й оборони, акти про запровадження надзвичайного стану чи оголошення зон надзвичайної екологічної ситуації (ці акти має також затверджувати Верховна Рада).

Також скасований пункт регламенту, який визначав, що голова уряду може бути відсутній у зв’язку з відпусткою, закордонним відрядженням чи хворобою, але не передбачав можливості, що прем’єр буде відсутній через відставку.

Дотеперішній голова уряду Микола Азаров подав у відставку 28 січня, а президент прийняв її, що означає й відставку всього уряду. Відтак президент доручив урядові далі виконувати повноваження до призначення нового складу Кабінету міністрів. Тимчасовим виконувачем обов’язків прем’єра став перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов.
XS
SM
MD
LG