Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент виступає за санкції для українських посадовців і допомогу Україні


Європейський парламент закликає ЄС і країни-члени почати готувати персональні санкції на поїздки, активи і нерухомість стосовно осіб, відповідальних за вбивства протестувальників в Україні. Про це йдеться в резолюції, яку сьогодні ухвалив Європарламент.

Європарламент, мовиться в документі, «закликає інституції ЄС, країни-члени вжити негайні заходи, включно з дипломатичним тиском і підготовкою персонально спрямованих заходів і санкцій на поїздки, активи, нерухомість тих українських чиновників, законодавців та їхніх бізнес-спонсорів (олігархів), які відповідальні за застосування суворих заходів і смерті протестувальників, і активізувати зусилля для зупинення відмивання грошей і ухилення від сплати податків українськими компаніями і бізнесменами в європейських банках».

Крім того, європарламентарі закликали до фінансової підтримки для України. «Довготерміновий пакет конкретної фінансової допомоги Україні» має бути запропонований новому надійному тимчасовому урядові, щоб полегшити складну ситуацію з платежами», – заявляють європарламентарі.

Європарламентарі також «засудили надмірне застосування сили з боку українських правоохоронців, «Беркута» і, ймовірно, спонсорованих урядом груп хуліганів-«тітушок» проти протестувальників». Українську владу закликають розслідувати і покарати винних у нападах, зокрема, на одного з лідерів Автомайдану Дмитра Булатова.

Європарламентарі також закликали учасників Майдану утриматися від застосування сили, «щоб зберегти легітимність своєї справи».

Євродепутати висловлюють жаль з приводу ухваленого нещодавно «закону про амністію», який перетворив «жертв на заручників», і закликають до безумовного звільнення всіх протестувальників.

Крім того, у резолюції міститься заклик до Конференції президентів Європарламенту створити постійну місію євродепутатів в Україні якомога швидше для полегшення діалогу між сторонами.

Ще в одній резолюції, також ухваленій сьогодні, Європарламент закликав Росію поважати право українських громадян вирішувати майбутнє власної держави.
XS
SM
MD
LG