Доступність посилання

ТОП новини

Сценарій федералізації України придумали, щоб просити в Росії захисту від «бандерівців» – Ілларіонов


Андрій Ілларіонов
Андрій Ілларіонов
Майдан примусив Кремль корегувати свої плани щодо України, вважає російський аналітик, колишній радник президента Путіна Андрій Ілларіонов.

«Розглядаються різні сценарії. Перший – встановлення повного контролю над Україною. Цей варіант, хоч і існував від самого початку, на сьогодні зазнає дуже серйозної ревізії, оскільки українська революція останніх двох місяців показує, що Захід, Центр, десять областей України брати під контроль занадто дорого. Відтак на перше місце вийшов другий варіант, який починається з федералізації чи конфедералізації України», – сказав Андрій Ілларіонов в інтерв’ю Радіо Свобода.

На його думку, за цим сценарієм влада в регіонах України отримає «додаткові повноваження, у тому числі й у сфері зовнішніх контактів», що «дозволить керівникам у регіонах Східної і Південної України звернутися за допомогою до Росії, Москви, Кремля проти націоналістів, нацистів, фашистів, бандерівців, які нібито загрожують позбавленням їх влади». «І не треба сумніватися, що така допомога буде надана. Будь-яким способом. Тут не повинно бути ніяких ілюзій», – наголосив він.

На уточнювальне запитання Радіо Свобода, чи може йтися про пряме воєнне втручання, Андрій Ілларіонов відповів, що «абхазький і південноосетинський сценарій показали нам, як таке може відбуватись». «Що стосується Севастополя і Криму, немає сумнівів, що таке прохання про допомогу буде висловлене. Що стосується інших міст – Одеси, Миколаєва, Луганська, Харкова, – тут питання набагато складніше, і тут ведеться робота», – вважає він.

Щодо Києва, аналітик наголосив, що для Кремля «Київ є цікавим лише в тому випадку, якщо ведеться боротьба за всю Україну». «Він, звичайно, привабливий як «мать городов русских», проте попервах можна обійтися дугою, яка йде від Харкова через Луганськ і Донецьк, Херсон, Миколаїв, Одесу, Крим до Придністров’я. У результаті з’явиться сухопутний контакт від нинішнього східного кордону України до Дністра і з переходом контролю над приморськими центрами України до проросійських чи прокремлівських політичних груп», – каже Ілларіонов.

«Після цього початковий план Путіна можна вважати виконаним. Він стане об’єднувачем «руських земель» і, відповідно, залишиться в такій новій державі до кінця. Політичний режим у Росії стане агресивнішим, шовіністичним. Що ж відбудеться в Україні, я думаю, зрозуміло», – сказав Андрій Ілларіонов.

Повністю інтерв’ю з колишнім радником Володимира Путіна, а тепер одним із засновників російського Комітету солідарності з Майданом Андрієм Ілларіоновим Радіо Свобода опублікує завтра.
XS
SM
MD
LG