Доступність посилання

ТОП новини

«Військово-олімпійські» ескадри біля Сочі


У п’ятницю в російському Сочі проходить офіційне відкриття 22-х зимових Олімпійських ігор. Зважаючи на високу, як пише світова преса, ймовірність терористичних актів, російська влада вживає посилені заходи безпеки. З цією метою до північнокавказького узбережжя офіційна Москва стягнула цілу армаду військових кораблів, частина яких прибула з української території, де вони базуються. Водночас до східної частини Чорного моря зайшли два американських військових кораблі.

Офіційний Вашингтон неодноразово пропонував російському керівництву сприяння у запобіганні терористичної загрози напередодні і під час зимової Олімпіади в Сочі. Зокрема, представники Держдепартаменту США наголошували, що Сполучені Штати і Росія вже співпрацюють у справі гарантування безпеки під час цих великих міжнародних змагань. Втім, за іншою інформацією, російська влада відмовилася від американської допомоги.

Як би там не було, але за офіційним повідомлення ВМС США, саме з метою проведення раніше запланованих операцій з підтримки безпеки в регіоні до Чорного моря 4 лютого увійшов флагманський штабний десантний корабель Шостого флоту США Mount Whitney, а за добу протоку Босфор пройшов американський ракетний фрегат Taylor. Офіційний представник Міністерства оборони США контр-адмірал Джон Кірбі також додав, що американські кораблі взаємодіятимуть із країнами-союзниками і країнами-партнерами США. Експерти припускають, мова насамперед іде про турецький флот, низка кораблів якого теж вийшла у море зі своїх баз в Самсуні і Синопі.

У четвер американські кораблі досягнули східної частини Чорного моря і зараз, перебуваючи майже на межі 12-мильної зони територіальних вод Російської Федерації і Грузії, курсують вздовж узбережжя зі швидкістю 5-7 вузлів. Mount Whitney рухається туди й назад від Адлера, де розташований Олімпійський парк, на північ до Сочі, а Taylor – контролює акваторію від Адлера на південь до Піцунди.

Як повідомив головний редактор ялтинського морського порталу «Чорноморські новини» Андрій Клименко, американські кораблі демонстративно увімкнули передавальні пристрої автоматизованої ідентифікаційної системи (АІС), що дозволяє відслідковувати їхнє пересування через інтернет.

Андрій Клименко також назвав «неточною і сумнівною» інформацію деяких російських та українських мас-медій про те, що на борту флагмана Шостого флоту США перебуває 600 морських піхотинців. За його даними, з кораблів зняли важке ракетне озброєння і зараз вони проводять радіоелектронну розвідку. У випадку теракту чи за іншої необхідності вони можуть взяти на борт і 230 американських спортсменів, і до 1000 вболівальників.

Російська флотилія оточила Сочі

Російське керівництво зосередило біля кавказького узбережжя майже 30 кораблів. Зокрема, 3-4 лютого із Севастополя сюди вийшло 7 плавзасобів Чорноморського флоту Росії, в тому числі ракетний крейсер «Москва». За даними Андрія Клименка, у заходах безпеки і захисту Олімпіади з моря також беруть участь щонайменше 9 кораблів і суден Новоросійської військово-морської бази Чорноморського флоту Росії і 8 плавзасобів берегової охорони Прикордонної служби ФСБ Російської Федерації.

Що ж стосується інформації про підвищення готовності у частинах і на кораблях російського флоту, які базуються на території України, то підтверджень цьому немає. За даними прес-центру ВМС України, служба українських військових моряків теж триває у штатному режимі.

Разом з тим, прес-служба Міністерства оборони України повідомила, що, у зв’язку з початком зимової Олімпіади у Сочі, на військовий аеродром «Бельбек» під Севастополем прибули літаки Су-27 Галацької бригади тактичної авіації, яка дислокується в Миргороді. Від 7 лютого вони заступили на бойове чергування з охорони повітряного простору України.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG