Доступність посилання

ТОП новини

Три секрети компромісу влади і опозиції (огляд преси)


Київ – Тижневик «Коментарі» пропонує три секрети компромісу, які допоможуть самостійно Україні подолати політичну та економічну кризи. Секрет перший – влада і опозиція повинні взяти на себе колективну відповідальність за уряд, щоб він міг діяти, не звертаючи увагу на майбутні вибори. Другий секрет – необхідність взаємних гарантій безпеки. Не можна допустити, щоб досягнуті домовленості зірвали сили (внутрішні і зовнішні), зацікавлені в ескалації конфлікту. А третій секрет компромісу полягає в тому, що зміна Конституції, якщо вона відбудеться, не повинна стати перемогою якоїсь однієї зі сторін. Насправді в перерозподілі повноважень на користь парламенту зацікавлені і депутати-регіонали, і олігархи, і опозиціонери. А головне – необхідна колективна відповідальність за новий уряд і за підтримання громадського миру в країні, наголошує тижневик.

Щойно згасли шини і вщухла стрілянина на Грушевського, як влада повернула собі колишню диявольську непоступливість, а опозиція – колишню янгольську незлобивість, стверджує «Дзеркало тижня». Хто чи що повинно знову налякати і тих, і інших настільки, щоб думки набули необхідної ясності, а рухи – необхідної чіткості? Хто знає, де та межа, за якою контрольована активність перетворюється на невтримну агресію? Автор статті Сергій Рахманін вважає, що розмови про Конституцію не знімуть напруги в країні. Адже немає ідеальних конституцій, як і немає ідеальних правителів. Масштаб державних мужів, на його думку, перевіряється кризами. Мистецтво політика вимірюється способами, з допомогою яких він намагається знизити напругу конфлікту в момент його піку. У 1993-му Кравчук погодився на дострокові вибори. У 2004-му Кучма заборонив застосування сили. У 2014-му Янукович запропонував взяти в заручники громадян своєї країни. Відчуйте різницю, пропонує журналіст. Він вважає, що зараз владою керує інстинкт самозбереження. Відтак, надалі і Янукович, і депутати більшості робитимуть те, що робили досі. Він – душитиме від страху. Вони коритимуться – від того ж таки страху. Доки цей страх не витіснить новий, сильніший. Але взятися йому поки нізвідки. Протест на Грушевського узяв паузу. Протест чекає рухів від політиків.

«Глухий кут влади та опозиції» – у статті під таким заголовком тижневик «Фокус» пише, що протистояння на вулицях переросло в кабінетні переговори. Поки безрезультатні. Сьогодні в країні немає прем’єра, девальвується гривня, а політичну кризу, як наголошує видання, навряд чи можна врегулювати без третіх осіб. Конкретніше йдеться в рубриці «Політика».

Події на Майданах виявили дві тенденції: з одного боку, українці прагнуть змін на краще й готові за це боротися, із другого – в більшості своїй вони й далі чекають, що ці зміни стануться самі собою, можливо, завдяки іноземному втручанню (і не має значення, йдеться про Росію чи Захід). Саме тому, як стверджує «Український тиждень», так багато запитань лунає як зі шпальт медіа, так і в соцмережах: «Чому мовчить Європа? Невже вона нас зрадила і гроші українських олігархів для неї важливіші, ніж життя людей?». Про те, чи варто сподіватись на роль третьої сторони у врегулюванні конфлікту видання аналізує в статті «Чи ухвалить Європа «план Маршалла» для України?».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG