Доступність посилання

ТОП новини

У Раді Європи закликали до рішучих дій проти безкарності силовиків в Україні


Нілс Муйжнієкс, архівне фото
Нілс Муйжнієкс, архівне фото
Комісар із прав людини Ради Європи, відвідавши Україну, дійшов висновку, що останніми місяцями правоохоронні органи і їхні помічники в Україні вдавалися до надмірної сили проти демонстрантів.

Важливо відвернути таке насильство на майбутнє і забезпечити притягнення до відповідальності за серйозні порушення прав людини, що вже сталися, мовиться у висновках, які оприлюднив сьогодні в Києві комісар Нілс Муйжнієкс.

За результатами відвідин Києва, Вінниці, Дніпропетровська і Запоріжжя, що тривали з 5 лютого, він опитав десятки потерпілих чи затриманих у зв’язку з демонстраціями, а медичний експерт із його делегації говорив із лікарями, які лікували потерпілих.

Обсяг і тяжкість зловживань щодо демонстрантів засвідчує те, що багато демонстрантів зазнали травм голови, не менш як десять людей втратили принаймні одне око внаслідок використання гумових куль.

За словами комісара, для затримання людей зовсім не потрібно трощити їм черепи і вибивати зуби. Так само не потрібно цілити гумовими кулями в голови людей, щоб розігнати демонстрацію чи зупинити насильство з боку демонстрантів. Використання ж водометів за мінусових температур неприпустиме, наголосив комісар.

Він також звернув увагу на заяви і отримані його делегацією свідчення про співпрацю силових структур із так званими «тітушками», які часто озброєні палицями чи й травматичною зброєю. Зокрема, в Запоріжжі правоохоронці визнали, що в «охороні порядку» брали участь певні «козацькі» організації і що їм могли видавати травматичну зброю. У Генеральній прокуратурі визнавали, що певні групи людей могли «за власним бажанням виступати на допомогу» правоохоронцям під час нинішнього конфлікту.

У зв’язку з цим комісар Ради Європи з прав людини наголосив, що використання осіб, які не належать до офіційних правоохоронців, для контролю за демонстраціями надзвичайно небезпечне, руйнує суспільну довіру до правоохоронних органів, унеможливлює відповідальність і цілком контрпродуктивне з урахуванням мети знизити напруженість. Нілс Муйжнієкс закликав негайно припинити таку практику.

«Влада України відповідальна за те, щоб недвозначно засудити широкомасштабні зловживання правоохоронців і забезпечити розслідування таких порушень і належне покарання», – додав комісар.
XS
SM
MD
LG