Доступність посилання

ТОП новини

Майдан і влада нарощують загони самооборони


Київ – Близько 20 тисяч учасників Самооборони Майдану нараховується у Києві та в частині українських міст, заявляє комендант Майдану в Києві та координатор його самооборони Андрій Парубій. Тим часом прихильники влади говорять про те, що загони самооборони і провладні народні дружини створюються в більшості українських регіонів. Проте вуличні заходи ці загони проводили здебільшого в Києві, Харкові та Криму. Обидві сторони висловлюють упевненість, що діють законно, згідно з нормами про формування народних дружин. Політологи припускають, що створення подібних воєнізованих організацій може викликати сутички, однак ризик розв’язання громадянської війни вони вважають незначним – через дуже низький, на їхню думку, рівень підтримки влади в Україні в цілому, і навпаки – високу підтримку Майдану.

Самооборона Майдану виросла до 39 сотень, загальна ж кількість самооборонців, які готові вийти на вулиці Києва – 12 тисяч, заявив у коментарі Радіо Свобода, комендант Майдану, народний депутат від «Батьківщини» Андрій Парубій.

«Одномоментно на Майдані чергує 1200 людей із Самооборони. Якщо похід – виходять лише ті, які не задіяні в охороні. Загалом у загоні Самооборони вчора було 12 тисяч осіб. Але вже сьогодні про створення таких загонів заявила низка регіонів, декілька – говорять про те, що такі загони створять завтра», – анонсує депутат.

За словами Парубія, загони Самооборони Майдану вже створені у Львові, Луцьку, Одесі, Чернівцях. Завтра, 11 лютого – вони будуть презентовані у Запоріжжі, Тернополі, Чернігові, Івано-Франківську та Харкові, зазначає комендант Майдану.

Водночас група депутатів від Партії регіонів та представників регіональних організацій цієї партії днями провела позачергові збори у Харкові. Вони заявили про створення так званого «Українського фронту», головним ініціатором виступив керівник Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін. До лав нової організації увійшли представники більшості українських міст, заявила Радіо Свобода прес-секретар Добкіна Вікторія Маренич.

Входять до «Українського фронту» і громадські організації, й фізичні особи
Вікторія Маренич
«Зараз ми оформлюємо документи, – зауважує вона. – Центральний офіс буде у Харкові, він і поширюватиме більш детальну інформацію. В заснуванні організації брали участь люди з 21 регіону України. Я бачила людей навіть з Тернополя, Львова та Вінниці. Автором ідеї є лідер місцевої організації афганців Володимир Рижков. Входять до «Українського фронту» і громадські організації, й фізичні особи», – розповіла пані Маренич.
До лав самооборони вступило вже 20 тисяч добровольців по всій Україні – Парубій
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

Українців об’єднало несприйняття Майдану – Царьов

Організації для протидії Майдану створюються в усіх регіонах України, оскільки більшість українців об’єднує неприязнь до нього, каже депутат-регіонал, один із засновників «Українського фронту» Олег Царьов.

«Більшість суспільства не підтримує Майдан. Наскільки активно діють відповідні місцеві об’єднання – залежить не так від регіону, як від позиції місцевої влади. В Харкові – це «Український фронт». В Луганську – свої організації. Але головне, що їх об’єднує – несприйняття Майдану», – ззаявив Царьов. За його словами, останні опитування свідчать, що близько 57% українців не підтримують протести на майдані Незалежності в Києві.

Війни не буде: у влади немає людей, готових добровільно ризикувати – Палій

Зовсім іншу статистику наводить політолог Олександр Палій.

У влади – підтримка вузька: силовики і кримінальні елементи, які діють виключно за гроші
Олександр Палій
«У влади – підтримка вузька: силовики і кримінальні елементи, які діють виключно за гроші. «Фронти», які створює КПУ – взагалі виглядають смішно, особливо в Києві, де їх підтримує менше відсотка мешканців, – коментує Палій. – Можемо говорити про створення кримінальних боївок для вирішення політичних питань. Але немає людей, які заради представників влади готові добровільно ризикувати. Я не бачив жодного не проплаченого провладного мітингу. Але й на проплачених – люди ховають обличчя, бо бояться».

Якщо комендант Майдану, народний депутат від «Батьківщини» Андрій Парубій говорить про 12 тисяч активістів загонів Самооборони Майдану, яку він координує, то організатори «Українського фронту», створеного в Харкові представниками різних регіонів – цифри не називають. Відомо лише, що на установчих зборах «Українського фронту» до нього повністю увійшла організація «Оплот» (400 осіб), і що в самих зборах взяли участь близько 6 тисяч осіб.

Народний депутат від «Батьківщини» Степан Кубів запевняє, що створення громадських народних дружин для додаткової охорони громадського порядку – є законним. Той самий аргумент наводять засновники провладних воєнізованих організацій. Закон «Про участь громадян в охороні громадського порядку» передбачає, що народні дружини на своїх зборах створюють самі громадяни. Втім, вони мають отримати згоду місцевого управління МВС, і після цього зареєструвати дружину в органі місцевого самоврядування. Відмовити їм можуть лише через неналежне оформлення документів, ідеться в законі.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG