Доступність посилання

ТОП новини

Травмована під ОДА черкащанка поступово відновлює мову


Ольга Галушко
Ольга Галушко
Черкаси – Постраждала після першого штурму Черкаської облдержадміністрації 27-річна Ольга Галушко вже потроху говорить та повільно читає. Увечері 23 січня із четвертого поверху будівлі обласної адміністрації їй на голову жбурнули вазон із квітами. Ользі Галушко вже зробили дві операції, а 11 лютого лікарі визначать, де вона надалі буде проходити лікування та реабілітацію.

«Мамі» – це було перше слово, яке 27-річна Ольга Галушко вимовила після травми, згадує мама дівчини Наталія Галушко. Ольга прийшла до тями на шостий день, тоді ж одразу впізнала маму та міцно стиснула її руку. Нині дівчина вже говорить, місцями сплутуючи букви чи склади. Іноді забуває слова українською, натомість називає їх по-латині. Також потроху читає записки від друзів та колег.

«Як повільно читає, то зрозуміло, що каже. А як швидше – так і переставила місцями то рядки, то фрази. Зразу плакала, як отримала записки від дівчаток. Казала, що так скучила за всіма. А вчора вона написала їм: правда так коряво-коряво, але зрозуміти можна. Два сердечка намалювала і написала: «Я вас усіх люблю і дуже сумую», – розповідає крізь сльози Наталія Галушко.

Поки що лікарі дозволяють навідувати Олю лише її мамі, і то обмежено – усього-на-всього по дві години на день. Про те, що сталося, згадує Наталія Галушко, дізналася, коли з номера доньки їй потелефонував лікар. Спершу подумала, що це розіграш, адже зранку Оля обіцяла після роботи одразу піти додому. Однак як почула крик доньки, зрозуміла, що то все – насправді. А поки їхала до Черкас, Олі вже робили першу операцію.

Родина Галушко родом із Сумщини. Ольга вже кілька років живе у Черкасах. Спершу навчалася на еколога у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького, а потім залишилася працювати у філії «Холодний Яр» Національного історико-культурного заповідника «Чигирин». Мама дівчини каже, що поки Оля відмовляється від пропонованого лікування за кордоном, натомість просить відвести її на Чигиринщину – у Холодний Яр.

Водночас дівчина не розуміє, що з нею сталося, а рідні з лікарями не поспішають їй казати, щоб не травмувати. За словами Наталії Галушко, її донька досі ще живе січнем: весь час згадує, що їй наприкінці місяця потрібно поїхати до столиці в аспірантуру Національного ботанічного саду імені Гришка, де вона вже другий рік здобуває фах ботаніка.
Ольгу Галушко можуть забрати в обласну лікарню на реабілітацію

Від 23 січня дівчина вже перенесла дві операції. Сьогодні лікарі мають зібратися на консиліум, щоб визначити, де Ользі буде щонайкраще проходити лікування та реабілітацію. У коментарі Радіо Свобода головний лікар Третьої міської лікарні Черкас, де перебуває Ольга, Олександр Федорук, зауважив, що нині стан дівчини майже задовільний.

«Вона у свідомості, розмовляє, абсолютно адекватна, тобто йдуть процеси реабілітації. Її хочуть сьогодні-завтра забрати в обласну лікарню на реабілітацію. Дуже важко чітко давати проноз. Але вже зараз зрозуміло, що майже все в неї відновиться. А тонкощі з пам’ятю, зважаючи на таку травму, відновляться протягом півроку», – сказав Федорук.

Підозрюваних у жбурлянні вазона з четвертого поверху досі немає

Майже одразу після подій 23 січня черкаські журналісти поширили у соціальних мережах стоп-кадр із відео – зображення чоловіка у відчиненому вікні четвертого поверху будівлі обласної держадміністрації, який або ж сам жбурнув квітковий вазон у дівчину, або ж міг бачити, хто це зробив. Але донині не встановлено особу, яка того вечора поцілила вазоном в Ольгу Галушко, повідомив прокурор Черкаської області Геннадій Дем’яненко.

«За цим фактом зареєстровано кримінальне провадження. У цьому кримінальному провадженні підозра нікому не оголошувалася. Ви знаєте, що дівчині стало набагато краще, вона вийшла з коми, і її здоров’ю нічого не загрожує. Це кримінальне провадження розслідується», – зауважив він.

Тим часом Наталія Галушко звернулася до прокуратури із проханням розслідувати факти афер зі збором коштів для лікування доньки на рахунки нібито її родичів. За словами мами, щонайменше три такі оголошення про збирання коштів від імені братів та батька дівчини шахраї розміщували в інтернеті.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG