Доступність посилання

ТОП новини

ЄС дає сподівання українському народові – Сікорський (світова преса)


Впливові західні видання попереджають, що та повільність, з якою ЄС і США діють у намаганнях припинити ескалацію кризи в Україні, може обернутися більш активним втручанням в українські справи з боку Кремля. А це, як наголошують оглядачі, може призвести до силового протистояння і великого потоку біженців з України на Захід. Хоча, як зауважують деякі спостерігачі, є вже й деякі ознаки оновлення політики ЄС щодо України, коли міністри закордонних справ ЄС чітко зазначили у своїй заяві на саміті в Брюсселі цього понеділка: «Рада ЄС висловлює своє переконання, що угода про асоціацію не є кінцевою метою співпраці між ЄС та Україною». Видання в Європі наголошують при цьому, що країни ЄС у цій заяві, вперше від часів Помаранчевої революції, сказали про можливість приєднання України до ЄС.

Впливова лондонська Financial Times цитує відомих фінансових експертів Заходу, котрі вважають, що критичне зменшення золотовалютних запасів Києва і невідкладні зовнішні боргові виплати українського уряду можуть призвести вже у найближчі тижні до глухого кута у фінансовому та економічному становищі України, з якого вже неможливо буде вибратися.

Впливова американська The Washington Times також попереджає, що російський вплив на Україну, фінансовий тиск Кремля на владу у Києві, можуть призвести до фінансового колапсу держави. Газета критикує тут повільність, з якою США та ЄС намагаються запобігти ескалації політичної кризи в Україні. Видання застерігає: «Зростання насильства цілком імовірне. А це робить зростаюче російське втручання більш реальним, що породить ще більше насильство в Україні. Європейці та адміністрація Обами можуть піти тут не далі розмов, до того часу, поки біженці з України не рушать до країн ЄС, а на той момент уже буде пізно щось вирішувати».

Ендрю Ретманн пише на сторінках брюссельської EUObserver, що ЄС натякає Україні на членство, маючи на увазі підсумкову заяву саміту Ради ЄС за участі міністрів закордонних справ спільноти у понеділок цього тижня. Тут наводиться цитата з цього документа, котра чітко стверджує: «Рада ЄС висловлює свою упевненість, що угода про асоціацію не становить остаточної мети у співпраці між ЄС та Україною». Тут також наголошено, що країни ЄС заявляють тепер, уперше від часу Помаранчевої революції, що Україна могла б одного дня приєднатися до ЄС. Польський міністр закордонних справ Радослав Сікорський сказав виданню щодо цього наступне: «Ми відкрили двері й дали сподівання українському народові, що у разі, якщо Україна візьме курс на реформи, то вона має всі можливості скористатися перевагами європейської інтеграції та умовами цієї угоди». Він також нагадав, що Польща під час підписання угоди про асоціацію з ЄС у 1993 році не мала такої перспективи членства за 11 років до свого реального вступу до лав країн-членів Євросоюзу. Сікорський також сказав, що, за «різними оцінками», потенційна початкова допомога з боку ЄС та МВФ для України може складати, з переходом її на шлях реформ, до 20 мільярдів євро.

Російська «Независимая газета» пише про те, що у час практичного зупинення політичного процесу врегулювання у Верховній Раді в Києві, наростають загрози провокацій з боку різних радикальних сил, що загрожує виходом політичної ситуації в Україні з-під контролю. А ЄС і США вимагають у цей час, як інформує московське видання, від нинішньої української влади виконати вимоги суспільства щодо корінної реформи політичної системи держави.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG