Доступність посилання

ТОП новини

У Чернігові побили активіста Майдану, який публікував фото тітушок


Побитий активіст Євромайдану, редактор сайту «Північний вектор» Олександр Ясенчук, Чернігів, 10 лютого 2014 року
Побитий активіст Євромайдану, редактор сайту «Північний вектор» Олександр Ясенчук, Чернігів, 10 лютого 2014 року
Київ – У Чернігові побили і пограбували активіста тамтешнього Євромайдану, редактора сайту «Північний вектор» Олександра Ясенчука. Він та його колеги відкидають «побутову» версію і пов’язують цей інцидент із громадянською активністю потерпілого, а на його лікування громадська організація «Простір свободи» збирає кошти. Міліція, тим часом, повідомляє, що активіст співпрацювати із правоохоронцями не хоче і навіть відмовляється від госпіталізації.

У неділю ввечері троє невідомих напали і жорстоко побили громадського активіста та редактора одного з чернігівських інтернет-видань Олександра Ясенчука, коли він повертався із зустрічі з іншими активістами Євромайдану. Наразі зв’язатися з самим Ясенчуком не вдається, але невдовзі після інциденту він дав коментар чернігівському телеканалу «Дитинець», розповівши, що нападникам було років по 18, вони йшли за ним деякий час. Напали ззаду, били по голові, по руках і ногах металевим знаряддям, що мали з собою. «Залізна штука із навареною зверху шестірнею – типу металевої булави», – описує його постраждалий.

Як повідомили Радіо Свобода в організації «Простір свободи», учасником якої є Олександр, у чоловіка – закрита черепно-мозкова травма і струс мозку. Нападники забрали гроші і цінні речі, однак і сам активіст і його колеги по організації пов’язують побиття із участю Ясенчука у Чернігівському Євромайдані, заявляє співкоординатор «Простору свободи» Тарас Шамайда.

«Саме той факт, що після чергової зустрічі, де обговорювалася, зокрема, подальша організація дій Євромайдану в Чернігові, його побили, наводить на роздуми, що це така ж історія, як із іншими активістами, яких б’ють, – зазначає Шамайда. – Як редактор сайту «Північний вектор», він публікував фотографії тітушок, тих людей, які погрожували, які задіяні були в різних провокаціях. Сашко говорить, що до нього зверталися з проханням прибрати ці фотографії, взагалі, були такі натяки, щоб він припиняв свою активну діяльність».

Постраждалий заявив, що не має претензій – МВС

Між тим, у міліції говорять, що до них звернувся сусід потерпілого, а сам Олександр Ясенчук відмовився співпрацювати із правоохоронцями і лягати в лікарню. Про це сказав у коментарі Радіо Свобода старший інспектор сектору зв’язків з громадськістю обласного управління МВС Іван Слєсаревич.

«При спілкуванні із правоохоронцями постраждалий журналіст пояснив, що категорично відмовляється від написання заяви про вчинення відносно нього правопорушення. Він заявив, що претензій ні до кого не має і планує розібратися в ситуації самостійно», – говорить він.

Тим не менш, за його словами, провадження відкрите і міліція розпочала перевірку, про деталі якої Слєсаревич говорити відмовився, посилаючись на таємницю слідства. «Простір свободи» тим часом повідомляє про збір коштів на лікування побитого активіста.

Сам він на своїй сторінці у Facebook зазначив, що не тримає ні на кого зла, і закликав до консолідації сил протестувальників.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG