Доступність посилання

ТОП новини

Олега Сала звільнять незалежно від рішення Львівської облради – експерт


Олег Сало
Олег Сало
Львів – Комітет Майдану Львівщини вимагає від опозиційних депутатів Львівської облради висловити недовіру голові облдержадміністрації Олегові Салу. Однак львівські депутати вдруге провалили голосування (перша спроба була 12 листопада). Не набравши необхідних двох третин голосів, вони питання про висловлення недовіри перенесли на наступну сесію. Таку поведінку опозиційних обранців майданівці назвали «ганьбою».

Депутати від опозиційних фракцій вдруге не набрали двох третин голосів, тобто 78, щоб висловити недовіру очільнику області Олегові Салу, який також вдруге проігнорував запрошення обранців прозвітувати про здійснення делегованих повноважень. Олег Сало у день сесії перебував у Києві.

Були відсутні на сесії кілька депутатів із фракції ВО «Свобода». Представник цієї політичної сили, депутат Олексій Блавацький пояснив, що його колеги мали на те серйозні причини.

«Наші депутати у Києві, один на лікуванні за кордоном. Всі мають поважні причини. Але слухати на сесії потрібно передусім першу особу, якщо ми хочемо чинити якусь дію і предметно вести розмову. Вважаю, що на друге пленарне засідання ми це питання слухатимемо», – пообіцяв свободівець.

Але таке пояснення не задовольнило його колег. Михайло Сендак, який вийшов із фракції Партії регіонів, вважає, що саме свободівці зірвали розгляд питання про висловлювання недовіри Олегові Салу. «Причину потрібно шукати у політичних лідерах, чому їхніх депутатів немає, і від «Свободи» і від інших фракцій. Забули, що обіцяли, тому і порожній зал», зазначив обранець.

Депутати осоромились перед громадою

Львівська облрада перенесла звіт голови ОДА на наступну сесію, за що одностайно проголосували свободівці.

Комітет Майдану Львівщини вважає, що депутати вдруге осоромились перед громадою. Майданівці звернулись до опозиційних депутатів Львівської облради з вимогою врешті висловити недовіру голові обладміністрації. Бо 12 листопада депутатам забракло шести голосів.

Представник комітету Олег Кузан заявив Радіо Свобода, що голова Львівської облради, свободівець Петро Колодій не зумів організувати відповідну кількість депутатів.

Сало є яскравим представником режиму, ця людина себе скомпрометувала ще у 2004 році
Олег Кузан
«Якщо б було дві третіх голосів депутатів, то тоді юридичний аргумент був би на нашій стороні. Причина, чому ми цього вимагаємо – політична, бо Сало є яскравим представником режиму, проти якого ми боремось. Але навіть якщо б не було загострення політичної ситуації, ця людина себе скомпрометувала ще у 2004 році. Він не мав би очолювати Львівщину, бо це принижує гідність регіону», – каже Олег Кузан.

У сесійній залі відбулась політична гра

Депутат від НРУ Олександр Ганущин був вражений тим, що 60 депутатів, більшість це свободівці, підтримали рішення про перенесення питання про звіт голови ОДА на наступну сесію. Чи не означає це, що ВО «Свобода» погоджуватиме з адміністрацією президента нового претендента на посаду голови Львівської ОДА?

«Очевидно мова йде про великі домовленості «на самій горі», і це однозначно. Безумовно, Львівська область є розмінною монетою у тих чи інших торгах. Не йдеться про передачу ОДА «Свободі» допоки не буде повернення до Конституції 2004 року. Бо тоді уряд буде наділений повноваженнями здійснювати кадрову політику і зможе вносити пропозиції президентові щодо звільнення голів ОДА чи призначення», – відповів депутат.

Висловлення недовіри Олегові Салу є політичним кроком, бо президент не зважає на депутатські рішення. Олега Сала можуть звільнити з посади лише через те, що він під тиском громади написав заяву про звільнення, але одразу ж її відкликав, наголосив аналітик Олександр Антонюк.

«Якщо приймати політичні рішення, то треба брати на себе абсолютно політичну відповідальність, чи облрада готова запропонувати адміністрації президента свого претендента на посаду голови ОДА і бути комунікатором між президентом і громадою. Така ж ініціатива може піти і з адміністрації президента, бо Андрій Клюєв є добрий стратег і може запропонувати свій варіант», – каже експерт.

У кулуарах депутати говорили Радіо Свобода про те, що у середовищі фракції ВО «Свобода» панує конфлікт. Частина обранців не поділяє політику своїх колег, які працюють у Києві. Зокрема, голова Львівської облради Петро Колодій не хоче бути підлеглим народного депутата Ірини Сех, яка призначена куратором Львівщини від ВО «Свобода» і намагається обласній раді нав’язувати свої правила гри. А це і спричинює розкол серед місцевих свободівців, пояснюють у кулуарах обранці.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG