Доступність посилання

ТОП новини

Із Януковичем все стане зрозуміло у четвер-п’ятницю (світова преса)


Світова преса продовжує детально аналізувати перебіг глибокої політичної кризи в Україні. Чимало експертів прогнозують спроби розв’язати небезпечну ситуацію в державі вже до кінця цього тижня саме у Верховній Раді України. Аналітики вважають, що багато залежить від того, як вплинуть на розвиток політичних подій два українські олігархи – Рінат Ахметов та Дмитро Фірташ, котрі контролюють до 40 відсотків складу депутатської більшості Партії регіонів у Верховній Раді. Експерти також сумніваються в реальності військового втручання Росії в події в Україні, але попереджають, що Володимир Путін буде робити все можливе, щоб залишити Україну в сфері інтересів Кремля, бо від цього залежить кінцева доля його геополітичного дітища – Євразійського союзу. Вже найближчі дні, як вважають спостерігачі, покажуть, чи є українська влада, президент Янукович здатними реально оцінювати події та ситуацію в державі.

Агентство Reuters наголошує у своєму аналізі розвитку політичної кризи в Україні, що в останній час тут стало явним загострення протистояння між Росією та США. Для Росії краще було б, щоб ситуація в Україні ставала все більш некерованою, тому в Кремлі всіляко намагаються штовхнути президента Януковича на силовий варіант вирішення ситуації, коли Москва могла б більш активно втрутитися в події. Хоча експерти вважають дуже малими шанси для військового втручання Росії в Україні. Агенція також цитує колишнього американського посла в Україні Стівена Пайфера, який вважає, що Росія налаштована щодо України надзвичайно «твердо» і має можливість переважити Захід фінансовими та економічним важелями випливу на Київ. Хоча, як йдеться в аналізі, США мають сильний аргумент – можливі персональні санкції проти команди президента Януковича, чого дуже бояться чимало людей з його оточення. Аналітики з Reuters також наголошують, що американські дипломати попередили Януковича про недопустимість затягування процесу переговорів з Євромайданом та опозицією на місяці, або, як він хотів, на півроку з метою впровадження конституційної реформи. Вікторія Нуланд (заступник держсекретаря США – ред.) застерегла Януковича, що через 6 місяців він вже може не мати країни, якою правив. Тут також наголошують, що Володимир Путін бачить Україну як важливу частину його мрії про Євразійський союз, конкурента ЄС та США. Тому, на думку аналітиків, «Путін має нині порядок денний з метою реалізації його бажання сидіти за одним столом з іншими великими держави» і хоче «заволодіти цим калачем (Україною) та скоріше проковтнути його».

Російська «Независимая газета» не виключає, що саме після зимової Олімпіади в Сочі глава Кремля, Володимир Путін продовжить розмову з президентом України Януковичем. Газета цитує експертів, котрі попереджають, що Кремль як вогню боїться перенесення подій Євромайдану на російські терени. «Російська гра в Україні не закінчена до того часу, поки існує загроза, що українська революція перейде російський кордон», – каже один із неназваних газетою соціологів. Видання з Москви також інформує, що черговий приїзд єврокомісара з політики розширення ЄС Штефана Фюле до Києва пов’язаний зі сподіваннями Брюсселя на те, що влада Януковича зрозуміє його аргументи про необхідність негайного мирного розв’язання політичного конфлікту в Україні. Якою буде ця спроба Заходу, стане зрозуміло у четвер-п’ятницю, коли в Києві очікують скликання позачергової сесії парламенту. Фюле чекатиме на це у столиці України, і від цього, як зауважує газета, у великій мірі залежатимуть подальші дії ЄС.

Швейцарська Neue Zurcher Zeitung вважає ключовим гравцями політичного життя українських олігархів, особливо двох – Ріната Ахметова і Дмитра Фірташа, котрі контролюють до 40 відсотків парламентської депутатської більшості Партії регіонів. Однак, на думку видання, ці ключові гравці нині стоять на задньому плані політичного життя. Видання також зауважує, що «повстання олігархів» може стати кінцем правління президента Януковича, але, як цитує експертів газета з Цюріха, не варто забувати про вимоги Євромайдану, коли закулісна угода верхів навряд чи відповідала би намірам протестуювальників у столиці України.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG