Доступність посилання

ТОП новини

«Не запрошуйте Януковича до Чехії!» – чехи передали петицію президентові


Віктор Янукович (л) і Мілош Земан під час візиту президента Чехії до Києва, 21 жовтня 2013 року
Віктор Янукович (л) і Мілош Земан під час візиту президента Чехії до Києва, 21 жовтня 2013 року
Представники низки чеських громадських організацій передали сьогодні на празький Град, до резиденції президента Чехії Мілоша Земана, петицію, в якій вимагають скасувати запрошення на офіційний візит до Праги президентові України Вікторові Януковичу.

Петиція закликає чеського президента «зробити все, щоб повернути Україну до правового поля».

У петиції, яку підписало півтори тисячі чеських громадян, зокрема, зазначено, що імпульсом для звернення «були перші мертві на демонстраціях у Києві», а також ухвалення недемократичних законів українським парламентом.

Ініціаторами петиції є чеські громадські організації «Хочемо демократичну Україну!», «Без комуністів», ініціативи «Nikagda nězabuděm» і «Євромайдан» із міста Брно. Серед тих, хто поставив підписи під петицією, – відомі чеські політики, письменники, актори, музиканти, вчені.

Міністр закордонних справ Чехії Любомір Заоралек минулого тижня наголошував, що «потрібно зупинити репресивну машину, яка діє в Україні».

Натомість керівник відділу закордонної політики канцелярії президента Чехії Гинек Кмонічек заявляв, що не вважає запрошення Віктора Януковича до Чехії за акт підтримки українського президента. «Мова просто про продовження діалогу, який із ним провадить чеський президент», – заявив посадовець.

Візит Віктора Януковича до Чехії має відбутись у квітні цього року.

Так само Мілош Земан офіційно запросив на кінець лютого до Чехії президента Узбекистану Іслама Карімова, який теж зазнає значної критики за порушення його владою прав людини.
XS
SM
MD
LG