Доступність посилання

ТОП новини

«Амністований» Сівкович очолить РНБО? (Огляд преси)


Київ – Кандидатура «амністованого» Володимира Сівковича зараз розглядається на посаду секретаря РНБО, яка, як нагадує газета «Сегодня», досі вакантна з моменту призначення Андрія Клюєва головою адміністрації президента. Експерти видання вважають це призначення логічним, оскільки Сівкович – людина з команди Клюєва і він вже вбудований в формат команди президента. Стаття так і називається «Сівкович замінить Клюєва в РНБО?».

Чотири роки тому у Віктора Януковича була зовсім інша зима, констатує газета «Сегодня». Перемога на президентських виборах 7 лютого і інавгурація 25 лютого стали вершиною його політичної кар’єри, за якою послідувало створення підконтрольного Кабміну, перші успіхи зовнішньої політики і на російському і на західному напрямках, зростання рейтингу. Натомість четвертий рік президентства Януковича закінчується політичною кризою, і непростим завданням – як утримати владу. Загалом, останній рік його правління був спробою максимальної концентрації влади в руках Януковича і його команди. Всі попередні роки він намагався звільнитися від близьких політичних груп впливу, завдяки яким прийшов до влади. Ще наприкінці 2012-го при формуванні нового уряду Януковичу максимально вдалося просунутися у формуванні власної вертикалі. Однак саме це, а також невирішеність економічних проблем призвели до системної кризи, яку країна переживає в останні місяці, переконує «Сегодня» у публікації «Рік апогею і нехтування».

Щодня в українських мас-медіа можна почути про загрозу громадянської війни, розкол країни, можливе кровопролиття. Як зауважує газета «День», від частого повторення такі погрози перетворилися на політтехнологічні й пропагандистські кліше. Видання пропонує відійти від страху громадянської війни, що старанно нагнітається, й переконує, що такої небезпеки на даному етапі розвитку кризи й у найближчій перспективі немає. Спроба поліцейського розгону Майдану можлива, але з кожним днем стає менш ймовірною. Що ж залишається в рукаві у влади? Терор, убивства, викрадання людей, насамперед активістів. Це не громадянська війна, а кримінальні злочини. Відповідною буде й судова класифікація. Заголовок матеріалу – «Що треба знати про громадянську війну, або В чому особливість нинішньої політичної кризи в України?».

За відсутності пропаганди з боку України для Заходу Євромайдан може стати екстремістським зібранням, яке хоче Кличка зробити президентом. Щоб розвіяти сформовані у свідомості європейців стереотипи щодо Майдану, недостатньо мирно протестувати й тримати головну площу столиці в чистоті, потрібно пояснювати справжню мету людей, яка вийшли на акції протесту, стверджує газета «Україна молода». Хто взявся за цю роботу, і де можна дізнатися світові про сучасні події в Україні, видання розповідає в статті «Майдан очима Європи».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG