Доступність посилання

ТОП новини

В Україні затишшя перед бурею (світова преса)


Вулиця Грушевського, Київ, 23 січня 2014 року
Вулиця Грушевського, Київ, 23 січня 2014 року
Західна преса попереджає, що в Україні нині, коли влада вичікує, а розчарування народу наслідками Євромайдану наростає, склалася ситуація своєрідного «затишшя перед бурею». Оглядачі наголошують, що «Правий сектор», радикальна сила Євромайдану, використала паузу для підготовки до більш рішучих дій. Експерти також зауважують, що нічого доброго для протистояння в Україні не несе так званий «Український фронт», загони якого представники влади президента Януковича формують у Харкові та Дніпропетровську з числа проросійськи налаштованих прихильників Партії регіонів, членів спортивних клубів, окремих ветеранів-«афганців». Ця сила, як не виключають аналітики, може бути використана владою в Україні у протистоянні з проєвропейськими протестами та опозицією. Західні експерти також попереджають ЄС, що він має чи не останній шанс в Україні, коли Брюссель може його використати, не давши при цьому Кремлю реалізувати тут свої геополітичні плани.

Німецька Bild інформує, що «вперше з листопада минулого року канцлер Німеччини Анґела Меркель прямо втручається у протистояння між протестувальниками і владою в Україні». Видання має на увазі запрошення з боку канцлера до лідерів української опозиції Віталія Кличка і Арсенія Яценюка відвідати Берлін у вівторок наступного тижня. Цей візит опозиціонерів із України до Анґели Меркель, як зауважує німецька газета, дає певні сподівання щодо мирного розв’язання української кризи.

Польська Rzeczpospolita не виключає, що в Україні нині, коли влада вичікує, а народ розчарований наслідками протестів, склалося певне «затишшя перед бурею». І навіть слабкий попереджувальний страйк у четвер, що його організовували сили з партії Віталія Кличка УДАР, не може бути показником, що протести пішли на спад. Газета наголошує, що радикали з «Правого сектору», одні з найактивніших учасників протистояння на вулиці Грушевського в Києві, «використали час певного затишшя для підготовки до більш активних дій». Експерти, що їх цитує видання з Варшави, також вважають, що подальше загострення фінансового та економічного становища в Україні може сильно радикалізувати антиурядові протести вже у найближчий час. Тут також зазначається, що «українська опозиція тим часом продовжує демонструвати свою слабкість» в умовах вичікування з боку влади президента Януковича. З іншого боку, на Сході України активно групуються проросійські сили на кшталт «русского казачества», байкерів, котрих прямо підтримують російські колеги з так званого про-путінського байкерського клубу «Нічні вовки».

Ці приготування проросійських сил на Сході України, де відчувається й вплив Москви, можуть, як пише американське аналітичне видання Stratfor, «відіграти важливу роль на наступній стадії української кризи». Американські експерти також попереджають, що створення в Харкові та Дніпропетровську так званого «Українського фронту» має на меті зміцнення позицій влади Януковича у протистоянні з Євромайданом.

Впливовий експерт з американської Ради із зовнішньої політики у Вашингтоні Стівен Бланк попереджає на сторінках The Wall Street Journal, що ЄС має нині останній шанс, щоб відстояти демократію та європейське майбутнє України, бо,як вважає аналітик, Кремль активізує, після завершення зимової Олімпіади в Сочі, своє пряме втручання в Україні. Головне, як вважає Стівен Бланк, щоб Європа вже тепер діяла рішуче і швидко у допомозі з формування нового реформаторського уряду в Україні та у створенні фінансового і економічного пакету західної допомоги Києву. Це допоможе стабілізувати ситуацію в Україні, обмежити вплив експансіоністської Росії та забезпечити просування держави на Захід, резюмує провідний експерт американської Ради із зовнішньої політики.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG