Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС застерегли щодо зовнішнього тиску на Молдову


Жозе Мануел Баррозу, архівне фото
Жозе Мануел Баррозу, архівне фото
Президент Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу висловив сьогодні сподівання, що Молдова зможе вирішити своє геополітичне майбутнє самостійно, без зовнішнього тиску.

Виступаючи у Брюсселі після зустрічі з президентом Румунії Траяном Бесеску, який прибув із візитом, керівник Єврокомісії повідомив, що обговорював із гостем шляхи створення нових транспортних зв’язків Молдови з країнами Євросоюзу, зокрема, шосейних і залізничних, а також шляхів постачання електроенергії.

Баррозу наголосив, що на цю мету ЄС надасть кошти зі своїх фондів, а також працюватиме з міжнародними фінансовими інституціями, щоб вони теж підтримали ці проекти.

Позавчора комітет Європейського парламенту з питань громадянських свобод, правосуддя і внутрішніх справ проголосував за скасування візового режиму для громадян Молдови до країн-учасниць Шенгенських угод. Очікується, що Європарламент затвердить це рішення під час пленарної сесії 25 лютого. Припускають, що в такому разі безвізовий режим для короткотермінових поїздок громадян Молдови до «шенгену» зможе набути чинності вже в середині року.

Молдова парафувала угоду про асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС у листопаді минулого року на саміті ініціативи «Східне партнерство» в литовському Вільнюсі – тоді ж, коли Україна відмовилася підписувати свою вже парафовану таку угоду, фактично під тиском Росії. Раніше від своєї асоціації з ЄС відмовилася Вірменія, заявивши, що вступатиме натомість до Митного союзу під проводом Росії.

Кишинів сподівається, що свою угоду з Євросоюзом підпише вже в серпні цього року. Але існують побоювання, що Росія і тут може вдатися до економічного й політичного тиску, щоб змусити Молдову відмовитися від цього.
XS
SM
MD
LG