Доступність посилання

ТОП новини

Група «Першого грудня» запропонувала ухвалити Національний акт свободи


Новий суспільний договір у формі Національного акту свободи запропонували сьогодні Україні відомі суспільні діячі, що увійшли до ініціативної групи «Першого грудня». Вони передали його текст спікерові Верховної Ради Володимирові Рибаку. Представники групи переконані, що цей акт міг би стати політико-правовим нормативним документом, який мав би регулювати відносини в Україні до появи нової редакції Конституції.

Один із членів групи «Першого грудня» філософ, дисидент Євген Сверстюк вважає, що їхня ініціатива матиме історичне значення.

«Народне повстання, повстання мільйонів мусило мати якесь офіційне, юридичне, ідеологічне оформлення. Проголошено Національний акт свободи, який мав би бути ухвалений у парламенті. Для багатьох там він є осоружним, для багатьох є очікуваним. У всякому разі, це не є стіна, яку важко пробити», – заявив Євген Сверстюк.

Професор, доктор філософських наук Олексій Панич брав безпосередню участь у розробці тексту акту. Він пояснює, що група «Першого грудня» пропонує для виходу з кризи зробити ставку на створення уряду народної довіри, до якого увійдуть не політики, а фахівці в різних галузях, та Ради народної довіри. Остання має представляти громадськість і повинна тісно співпрацювати з Кабміном та іншими органами влади, мати доступ до них. Крім того, Рада народної довіри мала б щомісяця звітувати в парламенті, і з нею мали б узгоджувати кандидатури на посади міністрів силових відомств.

Ініціативна група «Першого грудня» була створена у двадцяту річницю референдуму за незалежність України. До неї увійшли представники інтелігенції: В’ячеслав Брюховецький, Богдан Гаврилишин, Володимир Горбулін, кардинал Любомир Гузар, Іван Дзюба, Мирослав Маринович, Мирослав Попович, Євген Сверстюк, Вадим Скуратівський, Ігор Юхновський. Своєю метою група визначила встановлення нових правил гри у країні.
XS
SM
MD
LG