Доступність посилання

ТОП новини

Янукович: підписання угоди про асоціацію з ЄС створило б ризики


Підписання угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі з Європейським союзом створювало ризики для українських товаровиробників, заявив президент Віктор Янукович під час інтерв’ю журналістові Віталію Коротичеві, яке він дав учора і яке сьогодні транслюють українські телеканали.

«Коли ми торкнулися цього питання, ми побачили дуже вразливі сторони цієї угоди в галузі економіки України, які є вразливими і які обов’язково постраждають – це аграрний сектор економіки і сільське господарство», – наводить слова президента з цього інтерв’ю його прес-служба. За його словами, ці галузі мали б отримувати великі дотації, щоб бути в однакових умовах із європейськими виробниками, але про це не йшлося.

Президент також вважає, що угода могла б завдати шкоди галузі машинобудування, оскільки більшість її продукції експортується до країн СНД, і військово-промисловий комплекс України також зазнав би втрат.

За його словами, українські товаровиробники та профспілки висловили занепокоєння через ті ризики, які могли б виникнути в разі підписання угоди.

«Умовно кажучи, ця угода для нас була невигідною, вона для нас була вкрай небезпечною», – резюмував Віктор Янукович.

Він не пояснив, чому саме таку угоду уклав його ж уряд і чому під час парафування її остаточного тексту таких застережень не було.

Натомість Янукович заявив, що масові протести в Україні спричинила відсутність громадського обговорення наслідків підписання цієї угоди: «Суспільство не було проінформоване своєчасно. Не вистачало цієї роботи. Останнім часом ця мрія, цей романтизм, більшою мірою емоції і мрії людей призвели до цього протесту».

Цю угоду, парафовану ще позаминулого року, планували підписати в листопаді минулого року на саміті ініціативи ЄС «Східне партнерство» в литовському Вільнюсі, але напередодні саміту уряд України заявив, що зупиняє підготовку до підписання, пояснивши це необхідністю відновити відносини з Росією. Ці відносини різко погіршила російська сторона, давши знати, що знову поліпшить їх у разі відмови України від євроінтеграції чи принаймні зупинення цієї євроінтеграції. Уряд України відтак опублікував дані, що, на його думку, мали б доводити значну шкідливість євроінтеграції для України. Незалежні аналітики заявили, що ці дані сфальсифіковані, насправді ж умови угоди про асоціацію передбачають для України значну вигоду. Відмова від підписання угоди про асоціацію спричинила в Україні перші протести, які відтак переросли у протести проти нинішньої влади загалом.
XS
SM
MD
LG